Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Некоторые люди умирают раньше времени, потому что слишком много едят, другие - потому что много пьют, а третьи просто чахнут" Наполеон
Страхование

 


Мошенничество в страховании

Цена страхового мошенничества
04.08.16

За оцінками іноземних експертів, у країнах Західної Європи і США 15% виплат зі страхових випадків дістається шахраям, таку оцінку дають закордонні експерти. в Україні аналогічна статистика невідома. Цими цифрами не володіє навіть Нацкомфінпослуг, яка, зокрема, наглядає за вітчизняними страховими компаніями. Оскільки відповідальність за шахрайство (стаття 190 Кримінального кодексу України, ККУ) не стосується страхового шахрайства, то провадження за такими справами не належить до компетенції цього поважного органу. Він не веде
материалы в тему:
статистики щодо кількості таких скоєних кримінальних злочинів. Проте його фахівці вважають, що доцільно встановити у ККУ особливості кваліфікації злочинів з шахрайства, вчинених на страховому ринку.

Спеціалісти стверджують, що іноді важко розібратися, де невезіння, недбальство або нещасний випадок, а де шахрайство. Найбільше за словами страховиків від шахрайства потерпають поліси автоцивілки та «Зеленої картки». Викрадення авто — справа рук міжнародних шахраїв. Наприклад, на ринку відомі випадки, коли одна машина всього за три дні опинилася в …Казахстані. У той же час шахрайство — і коли з автівкою нічогісінько не трапилося, а страховикам про неї повідомляють як про зниклу. На другому місці — майнове страхування. Наприклад, відомі історії з підпалами супермаркетів. Чомусь в одній мережі супермаркетів згоріли кілька магазинів підряд за невеликий проміжок часу. Це могли бути зовнішні розбірки або супермаркети підпалювали через проблеми у власників, яким потрібно було вийняти гроші зі страховиків. У зоні ризику і добровільне медичне страхування (ДМС). Це помилкові виклики лікаря та використовування полісів для своїх потреб або потреб рідних. Компанії закладають подібні ризики у ціну страховки.

Як же пересічним громадянам уберегтися від страхового шахрайства?

«Є хороша приказка: дешевий сир тільки у мишоловці. Громадяни стикаються з шахрайством, коли шукають хитромудрі варіанти. Я майже не знаю людей з мого кола, які б страхувалися у машинах з написом «ОСЦПВ», що стоять узбіч трас. Вони знають, що є ризик наразитися на неприємності. Коли поліс у 1,5 раза або на 20% дешевший, ніж у компанії брендової, то щось там не так», – констатує голова правління страхової групи (СГ) ТАС Павло ЦАРУК.

Мають людей насторожувати і шалені знижки. Може, звичайно, і «пронести», а може трапитися ситуація невиплати. Потрібно завжди брати до уваги ціну поліса (лакмусовий папірець якості послуг) і назву компанії. Коли у вас на полісі із «Зеленої картки» пишуть одну ціну, а візьмуть менше грошей, замисліться. Адже перспектива затягування виплат та судів нікому не до вподоби.

Втім, вітчизняні страховики мають на своєму рахунки і певні перемоги над страховим шахрайством. Так з 1 січня цього року страховий ринок України перейшов на нову форму страхового сертифікату «Зелена картка», який дає змогу перевірити справжність бланку і захистити його від шахраїв. За оцінками Моторного (транспортного) страхового бюро, щороку ринок «Зеленої картки» від обігу фальшивих і фальсифікованих полісів втрачає приблизно 50 мільйонів гривень. Кількість фальшивих полісів «Зелена картка» цього року зменшилася, оскільки прикордонники перевіряють їх під час перетину кордону, а МТСБУ надає можливість перевіряти їхню достовірність на своєму сайті. Тому, якщо, наприклад, автовласник вантажівки або автомобіля за кордоном надаватиме «Зелену картку» для… мотоцикла (таке раніше траплялося через неуважність водіїв, яким спритні ділки підсовували менший за вартістю поліс), то це вже розглядатимуть як шахрайство самого власника авто і каратимуть штрафом або в разі аварії водій муситиме відшкодувати збитки від ДТП власним коштом.

Ще водіям слід звертати увагу на напрямок маршруту у своїй «Зеленій картці». Траплялося, коли замість напрямку «Європа» страхові шахраї продавали напрямок «Білорусь, Молдова, Росія», хоч гроші брали «європейські». Якщо людина потрапила в аварію за кордоном і не знає місцевої мови, це слід обов’язково зазначити в протоколі поліції для уникнення хибних інтерпретацій ваших слів у подальшому. Оригінал поліса треба залишити собі, а поліції та представникам іншої сторони в ДТП (у разі користування європротоколом) надавати копію цього документа.

Також для того, щоб не потрапити в халепу, страховики радять купувати поліси, виписані через систему Green Card Online (їх заповнюють друкарським способом, а не вручну). Вони попереджають, що виписують поліс вручну зазвичай тільки в крайньому разі — якщо з технічних причин неможливо зв’язатися з системою Green Card Online. Додатково перевірити справжність бланка «Зеленої карти» можна самостійно: його зовнішній вигляд має відповідати контрольному примірнику, розміщеному на сайті МТСБУ. Він має містити захисні елементи, що виявляють під час просвічування ультрафіолетовою лампою. На оригінальному екземплярі поліса не має бути жодних печаток.

«Щойно ви виявили, що поліс підроблений або недійсний, потрібно виконати наступні дії. Якщо його купили у страхового агента, необхідно звернутися в компанію, яка є страховиком з цього поліса (подати заяву в офіс, якщо ви ще не виїхали за кордон, а якщо виїхали — придбати поліс внутрішнього страхування цивільної відповідальності країни перебування). Після повернення в Україну сповістіть письмово страхову компанію про купівлю такого поліса», — говорить начальник департаменту врегулювания збитків СК «ІНГО Україна» Олег Коваленко-Кужольний.

Якщо поліс було укладено в офісі страхової компанії, необхідно звернутися із заявою на адресу МТСБУ. Якщо сталася ДТП з участю автомобіля, у власника якого був недійсний поліс «Зеленої карти», рішення про проведення виплати приймає страховик або бюро після розгляду обставин кожного конкретного випадку.

Тож, будьте уважними. І пам’ятайте, що береженого Бог береже.

Як уникнути «моторного» шахрайства

1. Статус бланка поліса і те, за якою страховою компанією закріплено конкретний бланк, можна перевірити на сайті МТСБУ за посиланням https://cbd.mtibu.kiev.ua/MTSBU_Pages/Tree.aspx?autoauth=true. Потрібно ввести серію та номер поліса.

2. У бланках нового зразка обов’язкова фраза «Увага! Перевірка статусу поліса та страховика на сайті МТСБУ www.mtibu.kiev.ua».

3. Не купувати поліси у так званих пересувних пунктах продажу на базі звичайних транспортних засобів. Звертатися до стаціонарних пунктів продажу, офісів, центрів, представництв страховиків, інформація про які є у вільному доступі на сайті кожного страховика.

4. Якщо купуєте поліс у агента, перевіряйте його повноваження (наявність договору, посвідчення, реєстрацію в ЦБД тощо) або його наявність у Реєстрі страхових агентів на сайті МТСБУ.

5. Перевіряти статус страховика, чи він член МТСБУ на офіційному сайті організації в розділі «Для споживачів».

6. Не придбавати поліси зі значними знижками, які надають безпідставно.

7. Надавати перевагу оплаті поліса за допомогою банківських установ, терміналів тощо та мати підтвердження платежу (чек, квитанцію).

Фінансово-економічний тижневик «Україна Бізнес ревю» №29-30 від 01.08.2016 р.


: Україна Бизнес ревю

Рекомендовать:



Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.