Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Неудачи не должны вселять в нас неуверенность"
Страхование

 


Автострахование
ЛСОУ предлагает до устранения правовой коллизии не наказывать СК за несвоевременное внесение сведений о полисах ОСАГО в базу МТСБУ
16.08.17

Ліга страхових організацій України направила лист Голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері ринків фінансових послуг Ігорю Володимировичу Пашку щодо наміру Нацкомфінпослуг застосувати до учасників страхового ринку санкції за невнесення протягом двох днів інформації про продані поліси ОСЦПВ до центральної бази даних МТСБУ.

У своєму листі ЛСОУ зазначає, що до Ліги страхових організацій України звернулись страхові компанії-члени ЛСОУ щодо провадження у справах про порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, зокрема статті 11 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», пп. 3.4.4. п. 3.4. Положення про єдину централізовану базу даних щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, затверджено Розпорядження ДФП від 09.07.2010 р. N566 та п. 37 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), затверджених Постановою КМУ від 07.12.2016 р. №913.

материалы в тему:
Ліга страхових організацій України акцентує увагу Нацкомфінпослуг на колізії положень нормативно-правових актів. Так, в Положенні про єдину централізовану базу даних щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів вказано, що відомості про укладені договори та виданий до них спецзнак надають страховики — члени МТСБУ у строк не більш як 2 робочі дні з моменту укладання цих договорів. Одночасно нормами Положення про порядок провадження діяльності страховими посередниками, затвердженого постановою КМУ від 18.12.1996р. №1523, передбачено, що у разі, коли договір страхування укладається при посередництві страхового агента, страховий агент зобов’язаний щодекадно подавати страховику відомості про укладені договори страхування та розміри отриманих платежів. Таким чином, на законодавчому рівні передбачено обов’язок агента звітувати страховику про укладені договори страхування лише один раз на десять днів. При цьому, Постанова Кабінету Міністрів України має вищу юридичну силу над Розпорядження Держфінпослуг.

Ліга страхових організацій України зазначає, що згідно з Розпорядженням Нацкомфінпослуг від 31.03.2017 р. №832  затверджено зміни розмірів щомісячних відрахувань до централізованих страхових резервних  фондів МТСБУ в залежності від оперативності внесення інформації до єдиної централізованої бази даних МТСБУ. У зв’язку з цим впроваджено диференційовані відрахування до фонду захисту потерпілих у дорожньо-транспортних пригодах в залежності від оперативності внесення страховиками інформації до ЦБД. Тобто, страховики, які вносять інформацію в строки, що перевищують 2 дні, сплачують щомісячні відрахування із застосуванням підвищеного коригуючого коефіцієнту та вже несуть на собі фінансові санкції за неоперативне внесення інформації до ЦБД. Слід зазначити, що такий диференційований підхід має позитивні результати, так як у страховиків постійно скорочується термін внесення інформації до ЦБД.

ЛСОУ у своєму зверненні до Нацкомфінпослуг нагадує, що згідно п. 2.1.5. Положення про особливості укладання договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, затвердженого Розпорядженням Держфінпослуг від 27.10.2011 р. №673, договір (поліс) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів набирає чинності з моменту, зазначеного в ньому. Отже, строк внесення інформації щодо укладення договору не впливає на виконання страховиками взятих на себе зобов’язань згідно договору.

Розуміючи необхідність зберегти об’єктивність щодо ситуації, яка склалась на ринку ОСЦПВ, зокрема щодо скарг страхувальників та виконання страховиками взятих на себе зобов’язань, Ліга страхових організацій України пропонує до приведення у відповідність та узгодження нормативно-правових актів, що регулюють страхову діяльність з питань ОСЦПВ, не застосовувати до страховиків заходи впливу за несвоєчасне внесення інформації до ЦБД. Також Ліга пропонує створити при Нацкомфінпослуг робочу групу для напрацювання відповідних змін.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.