Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Набрав разгон, не сбавляйте обороты"
Страхование

 


Автострахование
МТСБУ и ГПСУ перекрывают границу владельцам фальшивых полисов "Зеленая карта"
07.11.18

Державна прикордонна служба України отримала можливість здійснювати в режимі реального часу перевірки чинності сертифікатів «Зелена картка» під час перетину українськими транспортними засобами державного кордону. Цей процес став можливим завдяки встановленню безперешкодного взаємо обміну між системами Централізованої Бази Даних МТСБУ та інформаційно-телекомунікаційною системою прикордонного контролю «ГАРТ-1» Державної Прикордонної Служби України. Таким чином ДПС отримала реальну можливість перевірки не лише наявності, але і
материалы в тему:
чинності страхових сертифікатів міжнародного страхування.

Відтепер, коли водій перетнає кордон України на авто та пред’являє працівнику Державної Прикордонної Служби чинний договір міжнародного страхування, укладений зі страховиком – повним членом МТСБУ що посвідчений відповідним уніфікованим сертифікатом «Зелена картка» (ст. 16 ЗУ про ОСЦВВНТЗ), то представник ДПСУ у свою чергу в режимі реального часу здійснює запит до ЦБД МТСБУ через систему «ГАРТ-1». У випадку, якщо в Базі даних МТСБУ відсутня інформація про укладення відповідного страхового договору – такому транспортному засобу виїзд з України до країн – членів міжнародної системи автострахування «Зелена Картка, ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Наявність в інформації з ЦБД МТСБУ іншого транспортного засобу, ніж транспортного засобу, який зазначений в пред'явленому сертифікаті «Зелена картка» (перевірка чинності здійснюється також за номером уніфікованого сертифікату) є підставою вважати цей сертифікат «Зелена картка» таким, що має ознаки підробки та приводить в подальшому до виклику на місце події оперативної слідчої групи Національної Поліції України та подальших відповідних дій (складення протоколу, вилучення такого сертифікату «Зелена картка», отримання пояснень щодо місця та осіб, які здійснювали оформлення даного страхового сертифікату «Зелена карта» від імені страховика та інше).

МТСБУ застерігає українських водіїв від укладання угод, які не передбачають здійснення реального страхування, фальшивих та фальсифікованих договорів страхування. Нагадуємо, що законом передбачено штраф за підробку документів розміром до 70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян чи арешт строком від 6 місяців або обмеження волі строком 3-5 років чи позбавлення волі на строк до 5 років. Умисне використання підробного документу карається штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів чи арештом на строк до 6 місяців чи обмеженням волі на строк до двох років.

Кожен водій, що уклав договір міжнародного страхування «Зелена карта» має можливість самостійно перевірити його дійсність та чинність по телефону гарячої лінії МТСБУ 0800608800 (цілодобово, безкоштовно), або на сайті МТСБУ як за реєстраційним номером транспортного засобу, так і за номером страхового полісу за посиланням. Також радимо не укладати договір безпосередньо перед перетином кордону, а заздалегідь подбати про страховий захист, звернувшись до страховика за кілька днів перед запланованою поїздкою.

Зелена карта – вид страхування відповідальності власників українських транспортних засобів за шкоду, завдану з їх вини третім особам в ДТП за межами України. За перші 8 місяців 2018 року укладено 518 815 договорів страхування на суму 889 млн. грн. За цей час здійснено виплат за шкоду завдану з вини українських водіїв за кордоном на суму 7,84 млн. EUR. Протягом цього часу сталось 2634 ДТП з вини українських водіїв за кордоном . Найбільша кількість ДТП з вини українців трапляється в Польщі, Росії, Німеччині, Італії та Угорщині.

Однією з найактуальніших проблем ринку «Зелена карта» є використання фальшивих та фальсифікованих полісів «Зелена карта». Правила міжнародної системи страхування «Зелена карта» передбачають, що Бюро країни винуватця ДТП гарантує відшкодування іноземним громадянам збитків, завдані з їх вини за кордоном. В тому числі і за фальшивими та фальсифікованими договорами. За 10 місяців 2018 року МТСБУ України отримало 52 звернення для відшкодування за підробними та сфальсифікованими договорами. Загальна сума збитків за ними склала 110,8 тис. EUR. Загалом лише за два останні роки МТСБУ здійснило відшкодування за 177 страховими випадками з використанням фальшивого або сфальсифікованого полісу на загальну суму 340,9 тис. EUR. Найчастіше ДТП за участю власників фальшивих та фальсифікованих договорів трапляються в Росії, Туреччині та Чехії.

«МТСБУ та страхові компанії займають жорстку позицію в питаннях протидії використанню фальшивих полісів «Зелена карта». Відтепер у МТСБУ та Державної прикордонної служби з’явились нові можливості та інструменти для попередження перетину кордону з недійсними сертифікатами «Зеленої карти», а значить і мінімізації можливості настання ДТП з вини водіїв, які не мають чинного договору «Зелена карта». Кожен український водій має усвідомити, що ми вживатимемо й подальші заходи для унеможливлення перетину кордону власникам фальшивих «Зелених карток», - заявив Володимир Шевченко, генеральний директор МТСБУ.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.