Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Лучшее время действовать уже наступило"
Страхование

 


Автострахование
МТСБУ обратилось к Нацбанку с предложением увеличить страховые суммы по ОСАГО
21.07.21

МТСБУ звернулось до Національного банку України з пропозицією переглянути страхові суми (максимальний розмір виплати) з ОСЦПВ в бік підвищення: до 160 тис. грн. за шкоду, заподіяну майну потерпілого, та 320 тис. грн. за шкоду життю та здоров’ю. Також пропонується збільшити ліміт виплат за європротоколом до 80 тис. грн.

Зараз страхові суми становлять 130 тис. грн. та 260 тис. грн. відповідно, ліміт виплат за європротоколом – 50 тис. грн. Останній раз страхові
материалы в тему:
суми змінювались розпорядженням Нацкомфінпослуг за поданням МТСБУ ще у вересні 2019 р. Розмір страхових сум підвищується відповідно до показника інфляції, як це встановлено чинним законодавством.

За підсумками 1 кв. 2021 р. на виплати за шкоду майну, що перевищуються суму в 130 тис. грн., припадає 0,65% від загальної кількості виплат, зроблених страховиками ОСЦПВ, проте сума таких виплат складає понад 4,3% від загальної.

«Підвищення страхових сум з ОСЦПВ стане кроком до більш справедливої та ефективної системи захисту прав постраждалих в ДТП. Щорічно відбувається близько тисячі випадків, коли розмір шкоди автівці більший, ніж страхова сума за полісом ОСЦПВ. Постраждалі в таких аваріях люди мають право на повне відшкодування. Зараз же їм доводиться вимагати компенсації понад страхову суму від винуватця ДТП, і часто це потребує тривалого судового розгляду.

Крім того, після останнього підвищення розміру мінімальної заробітної платні до 6 тис. грн. утворилась колізія щодо виплат за шкоду життю та здоров’ю. В законі «Про ОСЦПВ» розмір таких виплат встановлюється у прив’язці до розміру мінімальної зарплати, і в деяких випадках, наприклад, у разі смерті чи інвалідності постраждалого, розрахункова виплата може перевищувати розмір страхової суми. Перегляд страхових сум розв’яже і цю проблему», - роз’яснює генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

Також МТСБУ висловлює впевненість: зростання ліміту виплат за європротоколом сприятиме підвищенню довіри українських автовласників до такого способу оформлення ДТП. У січні-травні 2021 р. кількість вимог, врегульованих за європротоколом, зросла на 34% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За європротоколом постраждалим сплачено понад 270 млн. грн., це третина від загальної суми виплат (+45%).

«Українські водії оцінили зручність використання європротоколу у випадку, коли ДТП підпадає під умови його використання. Нагадаю, якщо складається європротокол, то учасники аварії мають право покинути її місце без виклику поліції та не сплачують адміністративний штраф. Швидке оформлення ДТП за допомогою європротоколу допомагає уникнути дорожніх заторів, від яких потерпають усі великі міста країни», - говорить Володимир Шевченко.

Також він звертає увагу, що автовласники можуть оформити електронний європротокол, скориставшись будь-яким гаджетом з доступом до мережі інтернет, на веб-сторінці https://dtp.mtsbu.ua/ або у мобільному застосунку «Мій поліс».


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.