Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Если ты пришел на место, где нет лидера, стань лидером"
Страхование

 


Автострахование
МТСБУ отчиталось о выплатах за банкротов и страховщиков, которые не выполнили обязательства перед пострадавшими в ДТП
20.10.20

Протягом п’яти років (2015-2019) МТСБУ виплатило постраждалим в ДТП за страховиків-банкрутів 88 млн. грн. За 9 місяців 2020 року Бюро зробило з фонду захисту потерпілих (ФЗП) за таких страховиків 557 виплат на загальну суму 12,2 млн. грн. Було здійснено виплати за страхові компанії «Наста», «Україна», «Райп», «УЕСК», «Добробут», «Міська СК».

Заступник Генерального директора МТСБУ Людмила Білошицька пояснює: «Динаміка виплат за страховиків-банкрутів має «піковий» характер: кількість виплат різко зростає, коли після завершення процедури банкрутства чи ліквідації страховика ми
материалы в тему:
починаємо сплачувати постраждалим за його зобов’язаннями.

МТСБУ неодноразово привертало увагу влади до недосконалості чинної процедури виплат за банкрутів: згідно вимог закону, ми не можемо розпочати регламенті виплати за страховика, поки не завершена процедура його банкрутства чи ліквідації. Разом з тим, якщо розпочато процедуру банкрутства страхової компанії, або вона знаходиться в стадії ліквідації чи самоліквідації, ми не маємо права платити постраждалим за її зобов’язаннями шляхом повернення базового гарантійного внеску. Це створює патову правову ситуацію, несправедливу по відношенню до людей, що постраждали в ДТП: вони жодним чином не можуть отримати відшкодування з гарантійних фондів Бюро, поки триває процедура банкрутства чи ліквідації СК.

Зараз у процесі банкрутства, ліквідації чи самоліквідації перебувають такі страхові компанії як «Гарант-авто», «Домінанта», «Страховий капітал», «Київський страховий дім», «Вексель», «Гарантія», «Лемма».

Єдиний шлях вирішення проблеми – внести зміни до чинного закону «Про ОСЦПВ» чи прийняти новий закон, в проекті якого передбачений початок виплат за страховиків, що не виконали зобов’язань перед постраждалими, одразу після позбавлення їх членства в МТСБУ. В разі прийняття цих змін, постраждалі в ДТП люди більше не будуть змушені чекати виплат роками».

За період 2015-2019 р.р. МТСБУ зробило понад 3,2 тис. виплат шляхом повернення базового гарантійного внеску страховика на загальну суму 52,2 млн. грн. За 9 міс. поточного року – 118 виплат на суму 5,4 млн. грн., що на 75% менше, ніж за відповідний період минулого року. Динаміка обумовлена тим те, що в 2019 році був здійснений значний обсяг виплат за зобов’язаннями цілої низки страховиків («Скайд», «Україна», «Іллічівська» тощо).

Таким чином, разом за СК-банкрути та компанії, що припинили діяльність, не виконавши зобов’язань, за 9 міс. поточного року МТСБУ сплатило 17,6 млн. грн.; за п’ять останніх років (2015-2019) - 140,2 млн. грн.

З 1 жовтня до 31 грудня 2020 р. МТСБУ приймає документи на виплату від постраждалих, яким мала відшкодовувати СК «Київ РЕ», позбавлена членства у 2019 р.

Генеральний директор Бюро Володимир Шевченко зазначив: «Це наша принципова позиція, зважаючи на ту важливу соціальну роль, що виконує Бюро: робимо все можливе, щоб в межах чинних законодавчих та юридичних норм вирішувати проблему виплат за страховиків, що не виконали свої обов’язки із сплати страхового відшкодування постраждалим».


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.