Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Каждая ступень жизни по-своему сложна, не преодолев ее, мы не поднимемся выше"
Страхование

 


Автострахование
Нацкомфинуслуг разъяснила владельцам транспортных средств, как в ОСАГО применяется коэффициент места регистрации авто
29.11.19

До Нацкомфінпослуг періодично звертаються власники транспортних засобів щодо правомірності застосування страховими компаніями коригуючого коефіцієнту залежно від місця реєстрації транспортного засобу під час укладання договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Як йдеться в повідомленні на сайті комісії, порядок укладання таких договорів врегульовано Законом України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних
материалы в тему:
17.02.22
В РФ депутаты не поддержали проект о возмещении вреда авто от коммунальщиков по полису ОСАГО

16.02.22
В РФ в первом чтении принят законопроект о создании перестраховочного пула ОСАГО

10.02.22
НБУ аннулировал лицензии СК "Остра" за несоответствие обязательных нормативов регуляторным требованиям

30.12.21
Играют в ГТА: российские мошенники изобрели новую схему страхового обмана

19.10.21
Профилем не вышел: алгоритмы ИИ выявляют признаки страхового мошенничества
транспортних засобів» (далі – Закон).

У свою чергу, пунктом 7.1 статті 7 Закону встановлено, що розмір страхового платежу (внеску, премії) встановлюється страховиком самостійно шляхом добутку розміру базового страхового платежу та значень відповідних коригуючих коефіцієнтів, що затверджуються відповідно до пункту 7.2 цієї статті, а також з урахуванням положень пункту 13.2 статті 13 цього Закону. Страховику забороняється встановлювати або пропонувати встановити розмір страхового платежу, розрахований в інший спосіб.

Пунктом 2 розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 09.07.2010 № 566 «Про деякі питання здійснення обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (у редакції розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 09.04.2019 № 538), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.08.2010 за № 689/17984 (далі – Розпорядження), визначено базовий страховий платіж за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів у розмірі 180 грн.

Отже, під час укладання договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів з конкретним страхувальником, страховик розраховує платіж шляхом добутку базового страхового платежу (180 грн) та відповідних коригуючих коефіцієнтів.

Коригуючі коефіцієнти та їх розміри затверджені пунктом 2 Розпорядження (далі – Коригуючі коефіцієнти).

Так, розділом ІІ Коригуючих коефіцієнтів встановлений розмір коригуючих коефіцієнтів за типом коригуючого коефіцієнта залежно від місця реєстрації (проживання) власника транспортного засобу (фізичної особи) або місцезнаходження юридичної особи (К2).

Коригуючий коефіцієнт К2 для конкретного страхувальника визначається страховиком за місцем реєстрації (проживання) власника транспортного засобу (фізичної особи) відповідно до документа про реєстрацію транспортного засобу, а саме відповідно до інформації, зазначеної у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу.

У документі про реєстрацію транспортного засобу відповідно до абзаців першого - третього пункту 1.4 глави 1 Інструкції про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, реєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них, затвердженої наказом МВС від 11.08.2010 № 379, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.01.2011 за № 123/18861, зазначається місце реєстрації (проживання) особи, за якою реєструється транспортний засіб. Місце проживання фізичної особи визначається згідно з відміткою про реєстрацію місця її проживання в паспорті або документі, що його замінює.

Зазначене положення також обумовлено вимогою пункту 24 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, конструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 № 1388 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23.12.2009 № 1371) (далі – Порядок).

Отже, під час розрахунку страхового платежу страховик зобов’язаний дотримуватись вимог Розпорядження і визначати коригуючий коефіцієнт К2 відповідно до інформації, зазначеної у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу.

Звертаємо увагу, що відповідно до пункту 33 Порядку перереєстрація транспортних засобів проводиться у разі отримання свідоцтва про реєстрацію замість утраченого або не придатного для користування, зміни їх власників, місця стоянки, місцезнаходження або найменування власників - юридичних осіб, місця проживання або прізвища, імені чи по батькові фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, а також у разі зміни кольору, переобладнання транспортного засобу чи заміни кузова, інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

Особливості та порядок державної реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів, придбаних у розстрочку та за договорами фінансового лізингу, також визначено Порядком.

Враховуючи викладене вище, у разі необхідності внесення змін до інформації, що міститься у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу, слід керуватися наведеними положеннями законодавства.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.