Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Перенимай зарекомендовавший себя опыт"
Страхование

 


Нормативно-законодательная база
НБУ утвердил правила для небанковских учреждений на переходный период сплита
01.07.20

Учасники ринків небанківських фінансових послуг після переходу під регулювання і нагляд Національного банку з 1 липня продовжать керуватися законодавством, впровадженим за час діяльності Нацкомфінпослуг. Про це повідомили в НБУ.

материалы в тему:
"Аби це стало можливим та не спричинило виникнення правових колізій, Національний банк ухвалив низку "перехідних" постанов, спрямованих на забезпечення здійснення Національним банком як правонаступником Нацкомфінпослуг функцій з державного регулювання і нагляду у сфері ринків фінансових послуг. Ці постанови також визначають особливості застосування Національним банком регуляторних актів Нацкомфінпослуг, які діятимуть до моменту затвердження НБУ власних нормативно-правових актів", - йдеться у повідомленні НБУ.

"Перехідні" постанови ухвалено за напрямками: ліцензування та реєстрація; нагляд; виїзні перевірки; заходи впливу; звітність.

"Перехідними" постановами передбачено низку уточнень до регулювання за цими напрямками:

1) закріплено подання звітності учасниками ринку до Національного банку через спеціальний веб-ресурс – portal.bank.gov.ua;

2) встановлено, що до моменту визначення Національним банком тарифів на надання ліцензій, вони видаватимуться безкоштовно;

3) визначено, що інспекційні перевірки розпочнуться лише після ухвалення НБУ спеціальних нормативно-правових актів із питань проведення перевірок діяльності учасників ринків небанківських фінансових послуг (крім клієнтів) та застосування заходів впливу.

За винятком цих уточнень, обов’язки учасників ринків небанківських фінансових послуг, зокрема з подання інформації до регулятора та отримання його погоджень (наприклад, подання звітності, повідомлення про зміни в інформації, що міститься в Державному реєстрі фінансових установ, погодження набуття або збільшення істотної участі та ін.), починаючи з 1 липня 2020 року лишаються незмінними і здійснюватимуться вже стосовно НБУ, а не Нацкомфінпослуг.

Рішення, які ухвалювалися Нацкомфінпослуг як колегіальним органом, починаючи з 1 липня 2020 року прийматимуться Національним банком в особі його колегіальних органів: правління та комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг.

Відповідні положення передбачені постановами Національного банку від 25 червня 2020 року, які набувають чинності 1 липня, а саме постанови № 82 – 87.

Найближчим часом Національний банк також планує оприлюднити оновлений план підготовки проєктів регуляторних актів Національного банку на 2020 рік, із урахуванням графіка прийняття нового регулювання для учасників ринків небанківських фінансових послуг.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.