Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Набрав разгон, не сбавляйте обороты"
Страхование

 


Пенсионные фонды
Определены лидеры рейтинга открытости негосударственных пенсионных фондов Украины
11.01.17

Комітет підприємців ринку фінансових послуг і з питань соціальної відповідальності бізнесу при Торгово-промисловій палаті України склав рейтинг відкритості НПФ.

Рейтинг оцінює можливість отримання потенційним вкладником повної, актуальної та необхідної йому інформації про недержавний пенсійний фонд (НПФ) на підставі даних з офіційних і відкритих джерел.

Як зазначив Голова Комітету підприємців ринку фінансових послуг і з питань соціальної відповідальності бізнесу при ТПП України Олег Лиховид, реформа пенсійного забезпечення є чи не найболючішою і вже точно супроводжується
материалы в тему:
найпротяжнішими наслідками. Очевидно, саме тому стільки складів уряду і парламенту ніяк не зважувалися підступитися до її справжнього запровадження. Давно зрозуміло, що реформування не уникнути, і зміст його у переході до накопичувального пенсійного забезпечення. Але всіх турбує як можливість під час кризи інвестувати накопичення, так і надійність збереження накопиченого.

Саме тому Комітет при торгово-промисловій палаті України взявся дослідити як оператори пенсійних накопичень – недержавні пенсійні фонди – поводяться в нинішніх умовах. Не досліджувалась фінансова надійність фондів, адже протягом довгого терміну накопичень на пенсію вона може змінюватись. Метою досліджень стала відкритість НПФ, тобто їх готовність показати свою надійність, або ненадійність. Чим більш відкрита діяльність НПФ, тим більше про його надійність можуть сказати собі громадяни, або громадянам – незалежні експерти.

Досліджувалися тільки відкриті пенсійні фонди, ті, де можуть накопичувати майбутню пенсію будь-які громадяни без вимоги професійної приналежності (як у професійних НПФ), або місця роботи (як у корпоративних НПФ). Крім того, не бралися до уваги НПФ з сумою чистих активів менш ніж 500 тис. грн.

Експерти Комітету розробили шкалу оцінки різних характеристик відкритості НПФ. За нею оцінювалася можливість зручно отримати повну, актуальну інформацію, необхідну потенційному вкладнику про недержавний пенсійних фонд.

У 2016 році оцінювання відкритості НПФ здійснювалось станом на кінець І та ІІІ кварталів. Влітку Рейтинг не складався, тому що досліджувані показники відкритості не змінюються так часто.

Перший висновок – за півроку кількість учасників рейтингу, тобто НПФ з активами понад 500 тис. грн., збільшилась з 32 до 36 (зокрема тих, що готові демонструвати інформацію про себе). В будь-якому разі очевидно, що загальна сума активів НПФ зростає.

Два рейтинги, складені в 2016 році, свідчать про формування групи лідерів: перше місце утримує фонд «ОТР Пенсія», а з другого по четверте місця посіли фонди «Резерв Рівненщини», «Столичний резерв» і «Резерв Тернопілля», які очевидно орієнтуються на відповідні регіони.

До Рейтингу включені НПФ з чистою вартістю активів від 500 тис. грн. При цьому в ньому оцінюються тільки відкриті пенсійні фонди. НПФ отримують бал від 0 до 10 залежно від повноти розкриття актуальної інформації.

Якщо уважно проаналізувати всі показники, то впадає в очі, що представники НПФ не надто готові спілкуватися зі ЗМІ, або засоби масової інформації не надто цікавляться тим, як реально перебігає пенсійне реформування. Також стає очевидним, що перше, чим жертвують НПФ при розкритті інформації, це детальне розкриття свого портфелю, тобто деталізація переліку активів куди поміщені пенсійні накопичення. Далі НПФ отримують все нижчі рейтинги за те, що «забувають» відкрити інформацію про свої статутні документи, персональні склади органів управління і, нарешті, всю історію значень чистої вартості їх одиниці пенсійних активів, тобто показника ефективності інвестування пенсійних накопичень.

Є навіть такі НПФ, інформацію про які не вдалося знайти. Цікаво, що серед них і колишні гучні лідери ринку – пенсійні фонди «Європа» і «ІФД КапіталЪ».

Алгоритм розрахунку рівня відкритості НПФ є таким:

  1. Наявність власного робочого сайту або сторінки НПФ на сайті Адміністратора пенсійних фондів (АПФ) та/або Компанії з управління активами (КУА). За відсутності сайту НПФ або інформації про нього на сайті АПФ чи КУА, НПФ автоматично отримує 0 балів за рівнем відкритості, а подальший розрахунок припиняється. За наявності власного сайту НПФ отримує 0,5 балів, а при розміщенні інформації про НПФ на сайті АПФ або КУА, пенсійний фонд отримує 0 балів.
  2. Видимість сайту (легкість пошуку сайту) або сторінки НПФ на сайті АПФ чи КУА в пошукових системах Google та Yandex. За даним критерієм НПФ отримує від 0 до 1 балу.
  3. Наявність на сайті або сторінці НПФ на сайті АПФ або КУА історії чистої вартості одиниці пенсійних активів у вигляді графіку та її зміни у відсотках за різні проміжки часу (за весь період діяльності пенсійного фонду). За даним критерієм пенсійний фонд отримує від 0 до 2 балів.
  4. Наявність на сайті або сторінці НПФ детального портфелю пенсійного фонду (враховується, наскільки детально розкрита інформація про структуру активів НПФ). За даним критерієм НПФ отримує від 0 до 2,5 балів.
  5. Наявність на сайті або сторінці НПФ інформації про компанії, які його обслуговують. За даним критерієм пенсійний фонд отримує від 0 до 0,75 балів.
  6. Наявність на сайті або сторінці НПФ його статутних документів. За даним критерієм НПФ отримує від 0 до 1 балу.
  7. Наявність на сайті або сторінці НПФ інформації про органи управління пенсійного фонду (члени Ради НПФ, інформація про них, загальний стаж роботи). За даним критерієм пенсійний фонд отримує від 0 до 0,75 балів.
  8. Якщо вся необхідна інформація по НПФ для даного рейтингу знаходиться на одному сайті, без пересилання на інший сайт, він отримує додатково 0,75 балів.
  9. Активність представників НПФ у ЗМІ та медіа (кількісна та якісна оцінка). За даним критерієм пенсійний фонд отримує від 0 до 0,75 балів.

Finpost




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.