Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Многие люди начинают заниматься своим здоровьем тогда, когда от него уже ничего не осталось"
Страхование

 


Мошенничество в страховании
Средства из "Интеграл-банка" выводились, в том числе, через кредитование страховых компаний - ФГВФЛ
16.03.17

До введення тимчасової адміністрації кошти з «Інтеграл-банку» виводились через іноземний банк, кредитування страхових компаній та пов’язаних осіб та проведення збиткових Forex операцій.

«Інтеграл-Банк» мав відкритий кореспондентський рахунок в «Meinl Bank AG» (Австрія) з метою отримання прибутку у вигляді відсотків за залишком у розмірі 3% річних. Окремим договором між банками було передбачено, що розміщені на коррахунку кошти передаються у забезпечення виконання кредитних зобов’язань офшорної компанії перед цим
материалы в тему:
австрійським банком. У травні 2015 року у зв’язку з невиконанням офшорною компанією кредитних зобов’язань «Meinl Bank AG» списав із кореспондентського рахунку на свою користь кошти «Інтеграл-Банку» загальною сумою 14,16 млн дол. США.

Уповноважена особа Фонду гарантування виявила, що керівники зазначеної вище офшорної компанії та українського банку були пов’язаними особами. Голова правління «Інтеграл-Банку» не мав повноважень на підписання вказаного договору про надання коштів на коррахунку в заставу. Ця операція відноситься до категорії значних правочинів і прийняття рішення про вчинення такого правочину відноситься до компетенції зборів акціонерів та наглядової ради банку.

З січня по травень 2015 року шляхом проведення збиткових форексних операцій з одним із діючих банків України із ПАТ «Інтеграл-Банк» було виведено близько 26 млн грн, 2,35 млн дол. США, та 230 тис. євро. Так, наприклад, 23 січня 2015 року, між банками проведено кілька десятків операцій з обміну однієї іноземної валюти на іншу на загальну суму майже 80 млн євро. У результаті такої діяльності за цей день «Інтеграл-Банк» отримав збитки на суму 1 млн дол. США.
При цьому крос-курс євро-долар у цей день на міжбанківському ринку відрізнявся між курсом за яким проводились операції на декілька десятків пунктів (1 пункт це 0,0001 грошової одиниці). Курси, які використовувалися в операціях, значно вищі ринкових на момент укладання угоди, що в свою чергу спричинило негативний фінансовий результат.

Показовим є подальший кар’єрний шлях працівників казначейства «Інтеграл-Банку», які проводили вказані операції. Вони стали співробітниками банку, який отримав прибуток, а заступник начальника казначейства – його співвласником та головою Правління. Колишній акціонер «Інтеграл-Банку» теж став власником істотної участі у цьому банку.

Під час проведення ліквідаційних процедур також виявлено, що кредитний комітет «Інтеграл-Банку» приймав рішення щодо надання кредитів позичальникам (юридичним та фізичним особам), які мали завідомо слабку платоспроможність. Майже всі кредити надані юридичним особам, мали відношення до діючого на той час керівництва або засновників банку.

Один із засновників банку за попередньої змови з керівниками страхових та фінансових компаній уклали 19 кредитних угод, в забезпечення яких були надані «сміттєві» цінні папери (які не користуються попитом, або вартість яких значно завищена, тобто укладені угоди без належного забезпечення). Станом на 01 лютого 2017 року загальна сума такого кредитного портфелю складала близько 140 млн грн.

Керівництво банку погоджувало надання кредитів пов’язаним з ним особам. Загальна кількість таких договорів близько 20. Станом на 01 лютого 2017 року сума кредитного портфелю складала близько 380 млн грн.

До введення тимчасової адміністрації «Інтеграл-Банк» фактично не проводив роботу з позичальниками, у яких були прострочені платежі. Навіть є випадки списання проблемної заборгованості за кредитами без проведення передбаченої діючим законодавством необхідної претензійно-позовної роботи та звернення стягнення на заставне майно. Крім того, завищувалася оціночна вартість забезпечення за виданими кредитами. Також за попередньої змови посадових осіб позичальників, їх майнових поручителів із керівництвом банку, проведено ряд незаконних операцій по погашенню кредитної заборгованості шляхом взаємозаліку та виведенню з під застави рухомого та нерухомого майна. Таким чином у кредитному портфелі банку такі кредити склали сумарно приблизно 31 млн грн.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.