Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Цели должны быть ясными, простыми и записанными на бумаге. Если они не записаны на бумаге и их каждый день пересматриваешь - это не цели. Это пожелания" Роберт Кийосаки
Страхование

 


Автострахование
Страховые мошенники оформили 86 фиктивных ДТП в Венгрии по украинской "Зеленой карте" - МТСБУ
24.07.20

Наприкінці березня МТСБУ разом зі страховими компаніями провело низку заходів щодо виявлення можливого страхового шахрайства при оформленні ДТП за допомогою європротоколу на території Республіки Угорщина.

Службою безпеки МТСБУ разом із страховими компаніями при проведенні моніторингу страхових виплат здався підозрілим той факт, що в деяких випадках між моментом укладання «Зеленої картки» в пункті пропуску на державному кордоні між Україною та Угорщиною та моментом настання ДТП проходив незначний проміжок часу, за який фізично неможливо було подолати відстань між кордоном та
материалы в тему:
околицями Будапешту, де відбулось ДТП.

Службою безпеки МТСБУ за цією ознакою було проведено аналіз всіх заявлених вимог, сплачених страховиками-повними членами МТСБУ за міжнародними договорами страхування «Зелена картка» за січень 2018-березень 2020 р. щодо компенсації шкоди, заподіяної внаслідок ДТП на території Угорщини з вини автомобілів, зареєстрованих в України.

В результаті проведеного аналізу встановлено 86 випадків можливих шахрайських дій, які полягали у оформленні фіктивних ДТП на території Угорщини.

З метою протидії страхового шахрайству МТСБУ було проведено комплекс заходів щодо проведення ретельної перевірки обставин укладання договорів «Зелена картка» та обставин ДТП, які відбулись за цими договорами. В ході такої перевірки, серед інших дій, страховики взяли письмові пояснення у страхувальників, з вини яких відбулись ДТП за кордоном.
 
В результаті було виявлено низку випадків з наявними ознаками шахрайських дій щодо оформлення фіктивних ДТП за території Угорщини, скоєних тією ж самою групою осіб.

По виявлених фактах можливого шахрайства відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3, ст. 190 Кримінального Кодексу України. (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки – карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років).

Зараз Національна поліція зробила запити до компетентних органів Республіки Угорщина про міжнародну правову допомогу з метою проведення допиту інших учасників ДТП, по яких є підозри щодо їх фіктивності. Також МТСБУ надіслало запит до Бюро Автострахування Угорщини, яке в свою чергу, звернулось до правоохоронних органів країни. Співробітники правоохоронних органів Угорщини перевірять, чи були отримані у тих випадках, де є підозри щодо можливих шахрайських дій, українськими автовласниками довідки від поліції, які посвідчують факт та обставини ДТП.

Нагадаємо, що з лютого 2019 р. Державна Прикордонна Служба України розпочала перевірку в автоматичному режимі наявності та чинності страхових сертифікатів «Зелена картка» під час перетину кордону на виїзд українськими автовласниками. Такі перевірки здійснюються шляхом запиту до Централізованої бази даних (ЦБД) МТСБУ та мають місце на всіх пунктах перетину державного кордону. Їх запровадження звело майже до нуля випадки виявлення фальшивих чи фальсифікованих страхових сертифікатів «Зелена картка» або спроби переткнути кордон без чинного полісу міжнародного страхування. Результатами запровадження автоматизованих перевірок також стало значне зростання кількості укладених договорів міжнародного страхування «Зелена картка» (+43,6% в 2019 р. у порівнянні з 2018 р) та страхових платежів за ними (+26,8%).

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко зауважив: «Незважаючи на карантин, МТСБУ проводить заходи в рамках проекту «СТОПфальшивка». Ми продовжуємо будувати системну роботу з протидії страховому шахрайству. Її результати мають велике значення як для страховиків ОСЦПВ, чий бізнес не зазнає шкоди від шахраїв, так і для українських автовласників, які мають ще більше підстав довіряти ринку страхування».


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.