Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Любой ребенок гениален" Эйнштейн
Страхование

 


В Украине
В Киеве презентовали результаты исследования USAID по вопросам потребкредитования - ЛСОУ
16.05.18

15 травня 2018 року Проект USAID «Трансформація фінансового сектора» провів публічний захід «Споживче кредитування: будуємо мости між законом та практикою», обговорення результатів 2-ї хвилі дослідження з питань споживчого кредитування в Україні.

Модератором заходу виступила Юлія Вітка, заступник керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору». У ході заходу пройшла презентація результатів 2-ї хвилі дослідження з питань споживчого кредитування (практика рекламування фінансових послуг, проведення «таємної» закупівлі послуг з надання споживчого кредиту, аналіз договорів
материалы в тему:
тощо). Як показали результати дослідження споживчого кредитування, в Україні більшість споживчих кредитів видається з порушеннями. На сьогоднішній день споживачі фінансових послуг залишаються незахищеними при отриманні кредитів, адже українські банки і небанківські установи регулярно порушують норми закону «Про споживче кредитування». «У 97,6% випадків при первинній консультації «таємним покупцям» не надавалася повна письмова інформація про кредит, як того вимагає законодавство», — йдеться в дослідженні. Експерти також зазначають, що при видачі кредитів, клієнта не повідомляли про реальну річну відсоткову ставку та орієнтовну загальну вартість кредиту.

Автори дослідження зазначають, що фінансові установи продовжують практику стягування високих комісій за надання та обслуговування кредитів. Це призводить до того, що реальні річні процентні ставки банків за кредитами на суму від 4000 до 6000 грн. на термін від 6 до 12 місяців коливаються від 32% до 200%, а у фінансових компаній вони сягають 1600%. Експерти також зазначають, що понад 10% всіх рекламних матеріалів порушують заборону реклами нульових ставок, пропонуючи нібито безвідсоткові кредити. У більшості рекламних матеріалів не вказуються процентні ставки, щоб на таку рекламу не поширювалося вимога закону вказувати реальну вартість кредиту.

«У всіх випадках надання кредиту з обов’язковим страхуванням позичальникові не дали можливість вибрати страхову компанію, і в половині паспортів таких споживчих кредитів було відзначено, що страхування не є обов’язковим», — відзначають експерти.

Як показали результати дослідження, на сьогоднішній день дуже поширені незаконні умови в договорах. Зокрема мова йде про надання кредитору прав вимагати дострокового повернення кредиту, якщо позичальник не погоджується зі зміною розміру платежів за кредитом. «Важливою причиною існування недобросовісних практик є відсутність у регуляторів фінансового ринку достатніх повноважень з правозастосування (особливо права накладати штрафи за порушення прав споживачів)», — заявила Юлія Вітка.

«Дослідження поточної практики на ринку споживчого кредитування є необхідними і важливими. Питання поінформованості і підвищення рівня захисту прав споживачів та якості послуг є актуальними і для інших, ніж споживче кредитування, видів фінансових послуг. Але є ще не менш важливе питання — як впливає розвиток споживчого кредитування на економіку України? Дане питання потребує проведення додаткового дослідження. Сьогодні необхідно забезпечити як доступність фінансових ресурсів для підприємств реального сектору економіки, у тому числі малого та середнього бізнесу, так і збільшення обсягів виробництва і попиту на вітчизняну продукцію. Якщо ж споживчі кредити будуть спрямовуватись на придбання іноземної продукції, то такий «розвиток» може мати, навіть, негативні наслідки для економіки», — вважає віце-президент ЛСОУ Сергій Тарасов.

Також відбулось обговорення, яким чином регулятори та ринок можуть об’єднатися задля реального покращення практики на ринку споживчого кредитування. Учасники підбили підсумки та намітили подальші кроки своєї роботи.

Мета заходу — обговорення дотримання фінансовими установами ключових норм Закону про споживче кредитування, який діє вже майже рік, та визначення його впливу на взаємовідносини фінансових установ та споживачів.

У дискусії взяли участь Катерина Рожкова, заступник голови Національного банку України; Фархад Гауссі, директор Офісу економічного зростання USAID; Роберт Бонд, керівник Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору»; Олександр Залєтов, член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінпослуг; Роман Шпек, голова Ради Незалежної асоціації банків України; Наталія Бородачова, віце-президент Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс»;  Валерія Малахова, директор департаменту роздрібного бізнесу ПАТ «Ощадбанк»; Себастіан Рубай, заступник голови правління ПАТ «ПУМБ»; Володимир Радін, заступник голови правління ПАТ «Укрсиббанк» та ін. Лігу страхових організацій України на заході представив віце-президент організації Сергій Тарасов.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.