Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Не игнорируй маленькие деньги, они приведут тебя к большим деньгам"
Финансы

 


Ипотека
Банковское сообщество инициирует законопроект, который реишт проблему ипотечных валютных кредитов физлиц
01.09.15

В Незалежній асоціації банків України (далі — НАБУ) за участі представників Національного банку України, громадськості та ЗМІ відбувся Круглий стіл на тему: «Перші підсумки банківської кампанії по реструктуризації валютних кредитів». Банкіри проінформували громадськість про результати впровадження банками програм по реструктуризації валютних кредитів фізичних осіб та озвучили перспективні шляхи вирішення цієї проблеми.

У заході взяли участь ТОП-менеджери 16 банків-членів НАБУ, що підтверджує увагу, з якою банківські установи підходять до урегулювання складної ситуації, у яку
материалы в тему:
потрапили позичальники, які мають невиконані зобов’язання за валютними кредитами на придбання житла.

Банкіри проінформували про програми реструктуризації, які вже діють у банківських установах. Підкреслили те, що кожна заява позичальника розглядається індивідуально, а варіанти реструктуризації пропонуються із врахуванням фінансових можливостей клієнтів та забезпечення за кредитом. Звичайно, особлива увага приділяється тим клієнтам, які дійсно з незалежних від них причин потрапили у складну ситуацію та потребують допомоги банків. З метою зменшення фінансового навантаження на позичальників, банки пропонують широкий спектр інструментів, включаючи обслуговування кредиту по курсу, який значно нижче ринкового, застосування пільгової відсоткової ставки, дисконтування та ін., при чому часто банки застосовують декілька інструментів одночасно, що дозволяє позичальникам відновити обслуговування своїх зобов’язань за валютними кредитами.

Основною подією під час заходу стало анонсування представниками банківської спільноти узгодженої концепції проекту закону, який забезпечить шлях до врегулювання проблеми валютних кредитів, що були отримані фізичними особами з метою придбання єдиного житла.


В основу концепції закладено диференційовані підходи до різних категорій позичальників із врахуванням забезпечення за кредитом (з Концепцією законопроекту можна ознайомитись тут). Банкіри одностайно підтримали соціальну направленість цієї ініціативи, та висловились про необхідність встановлення особливих пільгових умов реструктуризації валютних іпотечних кредитів для інвалідів 1 групи, учасників АТО, ветеранів, багатодітних сімей та сімей, які виховують дитину-інваліда 1 групи. Беззаперечну підтримку знайшли пропозиції про повне прощення заборгованості за іпотечними валютними кредитами позичальників-учасників АТО, які загинули, приймаючи участь у антитерористичній операції.

За підсумками проведеного заходу Олена Коробкова, Виконавчий директор НАБУ відзначила: «Було нелегко знайти спільний знаменник для напрацювання концепції законопроекту, однак банківська спільнота узгодила необхідність підтримки позичальників, які отримували кредити для придбання єдиного житла. Крім того, і банки, і НАБУ постійно висловлювались про необхідність соціально орієнтованого закону, який дійсно допоможе найбільш незахищеним категоріям позичальників та сім’ям тих героїв України, які віддали життя, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність нашої держави. Саме така мета закладена в основу проекту закону, концепція якого підтримана банками та анонсована на сьогоднішньому засіданні».Присутні представники Національного банку України позитивно відзначили необхідність прийняття закону у запропонованій концепції. «Законопроектом пропонується уніфікувати підходи, які банки застосовують у своїх програмах реструктуризації. Представлена сьогодні редакція найбільш повно охоплює всі соціально незахищені верстви населення. І це дуже важливо. Адже на велику частину кредитів не поширюється дія меморандумів. По-перше, це кредити, продані факторинговим компаніям, по-друге, – кредити, які знаходяться в ліквідованих банках і банках,-де запроваджено тимчасові адміністрації. У таких установах неможливий процес реструктуризації. Стосовно Міжнародного валютного фонду, то його позиція незмінна: всі питання взаємин банків і позичальників мають бути врегульовані з доброї волі банків. Але оскільки ініціаторами законопроекту стали самі банки, вони, таким чином, самостійно висловлюють своє бажання вирішувати проблему валютних кредитів фізичних осіб саме в такій спосіб. Ґрунтуючись на цій позиції, Національний банк України готовий провести переговори з МВФ щодо необхідності прийняття даного законопроекту», – підкреслила директор Департаменту банківського нагляду Національного банку України Катерина Рожкова.

Учасники заходу домовились про оперативне доопрацювання тексту законодавчої ініціативи та необхідність якнайскорішого прийняття Парламентом закону, який розрубає «Гордіїв вузол» проблеми валютних кредитів фізичних осіб в Україні, забезпечить цивілізовані шляхи підтримки тих позичальників, хто дійсно цього потребує, і унеможливить подальші спекуляції та заробляння політичних дивідендів на проблемі, яка однаково болюча як для банківських установ, так і для їх клієнтів.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.