Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Научись принимать стресс и правильно его использовать"
Финансы

 


Депозиты
Должностные лица "Укрбизнесбанка" перед введением ВА заключали договоры факторинга на крайне невыгодных условиях - ФГВФЛ
21.09.18

Уповноважена особа Фонду гарантування встановила, що посадові особи ПАТ «УКРБІЗНЕСБАНК», неодноразово, напередодні введення тимчасової адміністрації, укладали значну кількість договорів факторингу на вкрай невигідних для банку умовах. Виведення активів за такою схемою було однією з причин погіршення фінансового стану установи.

Так, шляхом укладення правочинів факторингова компанія отримала від попереднього керівництва ПАТ «УКРБІЗНЕСБАНК» належні банку майнові права (права вимоги) за
материалы в тему:
26.08.20
Спасти рядового застройщика и 13 000 инвесторов: история банка "Аркада" и три сценария

16.09.20
Без права на защиту: что ждет пострадавших строительных и пенсионных инвесторов "Аркады"

10.02.22
Беспрецедентное в РФ решение: страховщик добился отмены банкротства

19.12.18
Светлана Рекрут: "Чуда не будет, ведь рынок умеет считать цену активов"

20.02.19
Куда делись деньги банка "Михайловский", или Почему важно читать мелкий шрифт в банковских договорах
ціною близько 1% від фактичної заборгованості за виданими кредитами. Укладення вказаних договорів заподіяло шкоди банку в розмірі понад 100 млн грн.

Уповноваженою особою були прийняті рішення про визнання правочинів нікчемними, так як всі укладені правочини за наявними ознаками підпадають під критерії нікчемності, передбачені чинним законодавством, та порушують права кредиторів банку. На сьогоднішній день судами різних інстанцій розглядаються позовні заяви про визнання у судовому порядку недійсними договорів факторингу.

Варто зазначити, що головний офіс ПАТ «УКРБІЗНЕСБАНК» до 2014 року був розташований у Донецьку. Місцем реєстрації більш ніж 90% позичальників є зона АТО та Крим. Задовго до офіційного визначення статусу територій як тимчасово окупованої частини України та території на якій здійснюється АТО, позичальники за кредитними договорами масово перестали своєчасно погашати заборгованість за кредитами та сплачувати відсотки. Інші боржники відмовляються від виконання зобов’язань перед ПАТ «УКРБІЗНЕСБАНК» до врегулювання політичної ситуації на зазначених територіях.

Перелічені фактори стали причиною погіршення платоспроможності банку, як наслідок – нестача коштів для своєчасного виконання зобов’язань перед вкладниками і кредиторами. У результаті, станом на дату формування ліквідаційної маси на 01.08.2015, з урахуванням змін на 10.05.2018, оціночна вартість кредитного портфелю майже у понад сім разів нижча від тої, яка зазначена у балансі банку (3,11 млрд грн та 0,42 млрд грн, відповідно). Загалом активи ПАТ «УКРБІЗНЕСБАНК» оцінені в 0,93 млрд грн, хоча у бухгалтерській звітності їхня вартість вказана на рівні 3,69 млрд грн.

Попри те, незважаючи на стан активів та низький рівень погашення кредитної заборгованості позичальниками, банку вдалось за рахунок продажу прав вимоги за кредитами і надходжень від обслуговування кредитів погасити третю, четверту та частково сьому чергу акцептованих вимог кредиторів банку. Так, із всього 1,7 млрд грн акцептованих вимог кредиторів ПАТ «УКРБІЗНЕСБАНК» погашено 0,48 млрд грн (майже 30% від загальної акцептованої суми), з яких 0,05 млрд грн – вимоги Фонду гарантування (3-тя черга), 0,17 млрд грн – вимоги вкладників, вклади яких перевищували виплачену Фондом суму (4-та черга), та 0,26 млрд грн – вимоги інших вкладників та юридичних осіб (7-ма черга).

Водночас, з метою притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, уповноваженою особою було подано до правоохоронних органів України ряд заяв про вчинення кримінальних правопорушень за ознаками злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України. Досудове розслідування за якими триває.

Нагадаємо, що Фонд гарантування вже виплатив вкладникам ПАБ «УКРБІЗНЕСБАНК» 76 млн грн гарантованого відшкодування, що становить 73,3% від загальної гарантованої суми. Виплати вкладникам тривають.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.