Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Возможно, вы заметили, что отстающими в финансовом отношении часто становятся люди, закостеневшие в своем мировоззрении и образе действий" Роберт Киосаки
Финансы

 


Депозиты
ФГВФЛ: "Реал Банк" выдал 4,8 млрд грн кредитов под "товары в обороте" - дизтопливо, бензин и сжиженный газ
04.05.18

Неплатоспроможність ПАТ «Реал банк» стала наслідком умисного доведення банку до банкрутства посадовими особами фінустанови. Підставами для такого твердження, зокрема, є результати перевірки, здійсненої уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Найпоказовіший із виявлених фактів – надання із порушенням принципів кредитування, під заставу товарів в обороті (дизельного палива, бензину, скрапленого газу тощо) позик на мільярди гривень позичальникам, що входили до групи компаній «СЄПЕК». У результаті, балансова вартість активів, включених до ліквідаційної маси банку, склала 5 177,4 млн грн, у той час як оціночна вартість, визначена сертифікованими суб’єктами оціночної діяльності, становить лише 94,1 млн грн.

материалы в тему:
16.09.20
Без права на защиту: что ждет пострадавших строительных и пенсионных инвесторов "Аркады"

10.02.22
Беспрецедентное в РФ решение: страховщик добился отмены банкротства

23.02.22
Кредиторы банков-банкротов получили в январе более 74 млн грн - ФГВФЛ

22.02.22
Фонд гарантирования вкладов предупредил украинцев о новом виде мошенничества

03.04.22
ВР ухвалила закон про підвищення гарантованої суми за вкладами та повне відшкодування коштів вкладникам на період воєнного стану - ФГВФО
Понад 97% усіх активів, включених до ліквідаційної маси ПАТ «Реал банк» – кредити, надані юридичним особам. «На папері» вартість цієї групи активів сягнула 5 037,2 млн грн. При цьому їх незалежна оцінка виявилась у понад 620 (!) разів меншою – 8,1 млн грн. Основна причина – укладення завідомо збиткових для банку кредитних договорів.

Так, майже 4 797,3 млн грн – кредити компаній, що входили до групи «СЄПЕК» (власник Сергій Курченко). Окрім того, що усі компанії-позичальники входили до складу однієї групи, надані їм кредити мали і інші спільні характерні ознаки – значні суми позик і неліквідні застави. У забезпечення виконання за мільярдними кредитами було передано продукти нафтопереробки (дизельне паливо, бензин, скраплений газ тощо), які перебували у торговому обороті, що фактично від початку унеможливлювало перевірку їх наявності у силу відсутності індивідуальних ознак.

Позичальники припинили виконувати свої зобов’язання перед банком понад чотири роки тому, на зв’язок з банком не виходять, на письмові запити не відповідають.

На сьогодні заборгованість за кредитними договорами складає 5 095,5 млн грн. Повернути хоча б частину цих коштів за рахунок звернення стягнення на предмет застави також неможливо. Вироком у справі № 753/399/17 було встановлено відсутність заставного майна на момент укладення кредитних договорів. При цьому, виїзди за місцем зберігання заставного майна співробітниками банку (до визнання фінустанови неплатоспроможною) не здійснювалися, огляд застави не проводився, власник майна не встановлювався, звірка відповідності кількості не здійснювалась, а звіти про відрядження та використання коштів, виданих на відрядження для перевірки заставного майна, було підроблено.

Ще одна (скромніша за сумою, але не менша за зухвалістю) схема виведення активів – «продаж» автомобілів, що перебували на балансі банку. Договір купівлі-продажу шести автомобілів було укладено 1 березня 2014 року. Мало того, що це був неробочий день, так напередодні – 28 лютого 2014 року Національний банк України своєю постановою уже відніс ПАТ «Реал банк» до категорії неплатоспроможних. За умовами договору, кошти за автомобілі у сумі 2,8 млн грн банк мав би отримати через 6 місяців з дня підписання договору.

Одразу після початку процедури виведення банку з ринку уповноваженою особою Фонду було віднесено цей договір до категорії нікчемних. ПАТ «Реал банк» звернувся до суду з позовною вимогою застосувати наслідки нікчемності правочину та повернути «продані» автомобілі. У травні 2015 року за результатами розгляду цивільної справи позовні вимоги було задоволено та вирішено витребувати зазначені автомобілі та повернути їх у власність ПАТ «Реал банк». На сьогоднішній день вдалося розшукати та повернути у власність ПАТ «Реал банк» один з автомобілів, інші – оголошені у розшук та накладено арешт на їх відчуження.

За виявленими фактами неправомірних дій посадових осіб ПАТ «Реал банк» Фондом до правоохоронних органів подано заяву про вчинення кримінальних правопорушень на суму 4 797,3 млн грн. Слідство у цій кримінальній справі триває, посадові особи ПАТ «Реал банк» оголошені в міжнародний розшук.

Загалом, за час здійснення процедури виведення з ринку неплатоспроможного банку ПАТ «Реал банк» Фондом гарантування направлено 81 заяву до правоохоронних органів про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму збитків понад 7 226,9 млн грн.

Станом на початок квітня 2018 року вкладникам ПАТ «Реал банк» в межах виплати гарантованих сум відшкодування виплачено 523,9 млн грн. Із них за чотири роки виведення банку з ринку повернути вдалося менше 52,2 млн грн. При цьому загальний акцептований реєстр кредиторів банку перевищує 2 346,4 млн грн.

Інформацію про схеми виведення активів, виявлені в інших банках, можна переглянути тут.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.