Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Дай человеку рыбу, и он будет сыт весь день, Научи ловить рыбу и он будет сыт всю жизнь" Библия
Финансы

 


Финансы
Градиентная заработная плата: как соискатели понимают понятие "серой" и "черной" зарплаты
01.08.19

Абсолютна більшість пошукачів знайома з поняттями «чорної» та «сірої» заробітних плат – такі результати показало дослідження експертно-аналітичного центру hh.ua │ grc. У ході опитування з’ясувалось, що 63% та 75% респондентів знають про «сіру» та «чорну» зарплати і, насамперед, асоціюють їх із грошовою винагородою в конверті.

За визначенням Державної фіскальної служби, «чорна», або зарплата «в конверті», – оплата, яка виплачується «працівнику — людині-невидимці… Гроші, призначені на оплату його праці, списуються під якісь інші витрати». Працівнику в такому разі «не треба
материалы в тему:
возитися з паперами, оформлятися на роботу, платити податки. Але це привабливо тільки на перший погляд. І при оформленні пенсії такий працівник дуже здивується її розмірам, бо для держави він – нероба, адже відрахувань до Пенсійного фонду від нього не надходило. Сума оплати його праці ніде не зафіксована. І в разі, якщо керівник вирішить переглянути усний договір в односторонньому порядку, відстояти свої права буде дуже складно. Відпустка і лікарняний залишаються виключно на совісті роботодавця».

Серед учасників дослідження hh.ua | grc поняття «чорна зарплата» проінтерпретували 76% респондентів. І майже половина з них вважає, що йдеться про гроші, які працівник отримує у конверті, готівкою «на руки» – мовляв, мінімальна сума (МЗП) виплачується на картковий рахунок (і, відповідно, оподатковується), а решта – видається на руки працівникам. 45% респондентів охарактеризували «чорну» зарплату як таку, що не оподатковується; 29% – як неофіційну або таку, що не фіксується в офіційних джерелах і про яку не знають відповідні виконавчі органи. Кожен п’ятий опитаний вказав, що при такому веденні трудових відносин працівник оформляється не через трудову, а, наприклад, проводиться за внутрішньою документацією компанії або взагалі жодним чином не оформляється. Своєю чергою, 6% згадали у своїх відповідях про мінімальну заробітну плату (МЗП), понад якої і видається, на їхню думку, «чорна» частина ЗП.

А у разі «сірої» зарплати, згідно з дефініцією, яку наводить Державна фіскальна служба, – «це коли працівник офіційно оформлений на підприємстві і навіть отримує певну суму заробітної плати в бухгалтерії. Але основну частину його заробітку становить зарплата «в конверті», яка ніде не зафіксована. Це означає, що соціальні виплати будуть оплачені за мінімальним тарифом». У результаті можливі випадки неотримання повного обсягу відпускних, розрахункових при звільненні, невиплати лікарняного листа, проблеми з отриманням банківських кредитів, отриманням (у разі такої потреби) віз без нормальної довідки про доходи, відмова у виплатах, пов’язаних зі скороченням, навчанням, народженням дитини, загроза втрати компенсації при травматизмі.

З поняттям «сірої» заробітної плати знайомі 63% опитаних. Більше половини (54%) з них асоціюють такий вид заробітної плати з грошима «в конверті», майже половина – з напівофіційними виплатами (45%), що виплачуються окремо від офіційної та оподаткованої мінімальної заробітної плати (41%). При цьому 61% респондентів, що пов’язують «сіру» ЗП з конвертом, згадали у своїх відповідях і МЗП, що може свідчити про наявність стереотипного розуміння такого формату оплати праці. Майже третина з тих, хто надав своє тлумачення «сірої» заробітної плати, вважають, що з частини такої ЗП йдуть відрахування до Пенсійного фонду. Ще кожен 10 респондент із цієї групи вказав, що при такому виді трудових відносин роботодавець пропонує офіційне працевлаштування. Показово, що, описуючи своє бачення змісту «сірої» заробітної плати, респонденти оперували такими висловлюваннями, як «мінімізація податків через оформлення ФОП», «офіційна відпустка», «лікарняні», «премії та бонуси», які майже не фігурували в тлумаченнях «чорної» заробітної плати.

Нагадаємо, що згідно з виступом заступника голови Державної фіскальної служби Євгена Бамбізова на початку 2019 року, кожна друга перевірка з питань офіційного працевлаштування закінчується з результатом. На кожному другому підприємстві – це 50% або більше – виявляються неофіційні працівники. А згідно з опитуванням, проведеним hh.ua | grc у червні 2017 року, 54% респондентів відповіли, що отримують «білу» зарплату. Водночас чималій кількості українців (17%) продовжують виплачувати гроші «у конвертах».


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.