Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Кто не умеет принимать решения, теряет уверенность в самом себе"
Финансы

 


Депозиты
Из банка "Богуслав" через связанные лица вывели более 300 млн грн - ФГВФЛ
09.01.19

Під час здійснення процедури ліквідації АТ «БАНК БОГУСЛАВ» виявлено, що упродовж 2016-2017 років банк надав кредитні кошти компаніям, що за різними ознаками пов’язані між собою таабо з банком.

Як повідомляє ФГВФО, встановлено, зокрема, що компанії-позичальники не мали власних грошових надходжень у кількості, достатній для обслуговування кредитної заборгованості, і здійснювали свою діяльність виключно за рахунок отриманих кредитних коштів.

Кошти, отримані від АТ «БАНК
материалы в тему:
03.04.22
ВР ухвалила закон про підвищення гарантованої суми за вкладами та повне відшкодування коштів вкладникам на період воєнного стану - ФГВФО

16.09.20
Без права на защиту: что ждет пострадавших строительных и пенсионных инвесторов "Аркады"

26.08.20
Спасти рядового застройщика и 13 000 инвесторов: история банка "Аркада" и три сценария

19.12.18
Светлана Рекрут: "Чуда не будет, ведь рынок умеет считать цену активов"

20.02.19
Куда делись деньги банка "Михайловский", или Почему важно читать мелкий шрифт в банковских договорах
БОГУСЛАВ», ці компанії перераховували на рахунки різних підприємств, відкриті у цьому і в інших банках – на підставі господарських угод, що мають ознаки фіктивності. Є підстави вважати, що й створення компаній-позичальників було фіктивним і вони не мали на меті повернення кредитних коштів.

Аналіз фінансової звітності позичальників вказує на те, що реальні обсяги операцій за рахунками не відповідають тим, що вказані у фінансовій і податковій звітності; власні необоротні активи у них відсутні або мізерні; оборотні активи переважно складаються з дебіторської заборгованості; господарська діяльність – збиткова або з мінімальним прибутком. У підсумку, загальна сума заборгованості цих позичальників становить майже 304 млн грн, що становить 60% від заборгованості за усіма кредитами, виданими банком.

Окрім цього, є всі підстави вважати, що після проведення Національним банком України інспекційної перевірки, виявлення нею кредитних операцій незадовільної якості (з огляду на високу питому вагу непрацюючих кредитів) та недостатнього рівня їх забезпеченості, посадові особи банку вирішили змінити заставу на умовно більш «ліквідну» і у такий спосіб штучно поліпшити фінансовий стан банку. Наприклад, товари в обороті замінено на виробниче обладнання, що належить майновим поручителям, які виступають заставодавцями і за іншими аналогічними кредитами.

При вивченні кредитних справ позичальників та компаній-заставодавців встановлено, що керівники та засновники цих компаній-заставодавців є пов’язаними між собою особами. Також виявлено, що майновими поручителями-заставодавцями були надані банку фіктивні документи на підтвердження придбання та оплати вартості заставного майна та фіктивні договори оренди приміщень, у яких вказано місце зберігання цього майна. При цьому встановлено, що юридичні особи, які виступали орендодавцями та постачальниками заставного майна, також є між собою пов’язаними особами (керівником цих юридичних осіб у різні часи був один і той же громадянин України), та є фігурантами різних судових справ, пов’язаних з фінансовими махінаціями.

Перевірка підприємств-заставодавців показала, що майна, переданого в заставу банку, немає в наявності, а самих заставодавців не виявлено за адресами, вказаними в договорах і в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. У підсумку оціночна вартість кредитного портфелю позичальників-юридичних осіб банку виявилася у понад два рази меншою від заявленої «на папері»: у балансовій звітності станом на дату затвердження ліквідаційної маси залишок заборгованості за кредитами юридичних осіб становив 578 млн грн, з яких 502 млн грн. були підкріплені забезпеченням, а ось оціночна вартість цих кредитів становить лише 211 млн грн. При цьому, частка ліквідного забезпечення складає тільки 24% від загальної суми забезпечення.

Щоб уникнути повернення кредитних коштів і відповідальності за шахрайське заволодіння ними, переважна більшість юридичних осіб-позичальників розпочали процедуру самоліквідації, ухиляючись при цьому від отримання кредиторських вимог для включення вимог Банку в реєстр кредиторів.

Інформацію про схеми виведення активів, виявлені в інших банках, можна переглянути тут.

Довідка:

Загальна балансова вартість активів АТ «БАНК БОГУСЛАВ» на момент затвердження ліквідаційної маси склала 623 млн грн, при цьому оціночна вартість активів склала 242 млн грн, тобто виявилась нижчою за ціну«на папері» більш як у 2,5 рази. Загальна сума акцептованих кредиторських вимог банку складає 228 млн грн, із них погашено 28 млн грн. Вкладникам банку станом на 1 грудня 2018 року виплачено майже 178 млн грн, що становить 97% від суми зобов’язань перед ними.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.