Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Не все посеянное всходит, надо сеять многое, чтобы добиться многого"
Финансы

 


Мошенничество
Подконтрольные экс-главе "VAB Банка" Максимову фирмы задолжали банку более 2 млрд грн - ФГВФЛ
12.01.18

Заборгованість фірм, які підконтрольні та пов’язані з міноритарним акціонером та екс-президентом «ВіЕйБі Банку» Сергієм Максимовим, за виданими банком кредитами на сьогодні становить більше 2 млрд грн.

Мова йде про більш ніж 25 кредитних договорів, які були укладені протягом 2004-2009 років. У заставу банку, в основному, було передано малоліквідну заставу – майнові права на грошові кошти, продукцію. Останній платіж в рахунок обслуговування таких кредитів був здійснений п’ять років тому, а левова частка не обслуговувалась
материалы в тему:
більше 8-ми років.

Крім того, переважна більшість позичальників-юридичних осіб розпочали процедуру банкрутства, а деякі з них вже ліквідовані. Переважно ініціаторами банкрутства виступають інші пов’язані з С. Максимовим особи. Таким чином, боржники намагаються будь-якими методами уникнути виконання зобов`язань за кредитними договорами.

Прикладом може бути ситуація з позичальником ВАТ «Будшляхмаш» та іншими пов’язаними з С. Максимовим фірмами (ТОВ «Декорт», ТОВ «І-Тел»). У забезпечення виданих їм кредитів надано майнові права на обладнання та споруди у м. Києві на вул. Дегтярівській, 21, загальною площею 9,7 тис. кв. м. Крім того, за вказаною адресою «ВіЕйБі Банк» має у власності інші приміщення загальною площею 13,7 тис. кв. м. Однак, через перешкоди, які чинять представники ВАТ «Будшляхмаш», працівники банку та уповноважена особа не мають доступу  для огляду та розпорядження вказаним майном. Правоохоронці відмовляються забезпечити такий доступ, тому що прохідна підприємства та земля довкола вказаної нерухомості не є власністю «ВіЕйБі Банку». У зв’язку з цим, був поданий позов до суду про встановлення земельного сервітуту, оскільки з боку ПАТ «Будшляхмаш» відбувається зловживання своїми правами користувача земельної ділянки.

Крім того, порушені провадження у справі про банкрутство ВАТ «Будшляхмаш», ТОВ «І-Тел» та ТОВ «Декорт». Суди затвердили плани санації боржників, якими передбачається можливість відтермінування строків погашення боржниками заборгованості на невигідних для «ВіЕйБі Банку» умовах.

Ще одна група пов’язаних з С. Максимовим позичальників (ТОВ «УПТ-Інвест», ТОВ «Джеррад Україна», ТОВ «Брайтон», ТОВ «Урбан Україна») має перед банком загальну заборгованість близько 766 млн грн. У забезпечення виконання зобов'язань передані: проект житлового багатоповерхового комплексу в Запоріжжі на земельній ділянці площею 1,6283 га, товари в обороті, майнові права на товар, продукцію та грошові кошти, які надійдуть у користування боржника в майбутньому. Однак, кошти, товари та продукція – відсутні. До того ж, у зв`язку з тим, що будівництво житлового комплексу так і не було розпочате, земельна ділянка у судовому порядку була повернута у власність міста. У період з 2014 до 2017 року під час здійснення процедури банкрутства ТОВ «УПТ-Інвест», ТОВ «Джеррад Україна», ТОВ «Брайтон».були ліквідовані.

Як уже повідомлялося Фондом гарантування, С. Максимов також намагається вивести ліквідні активи з банку. Мова йде по «Броварський завод пластмас», майновий комплекс та гуртожиток якого були передані у заставу банку, як забезпечення виконання умов кредитних договорів, в тому числі укладених з пов’язаними ТОВ «Луксор», ТОВ «Трініті Інвест Компані», ТОВ «І-Тел». Загальна заборгованість перед «ВіЕйБі Банком» за такими кредитами становить близько 413 млн грн.

У травні 2016 року вказана нерухомість перейшла у власність «ВіЕйБі Банку». Однак, іпотекодавець (пов`язана особа з колишнім власником банку) оскаржив рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень на майновий комплекс, у результаті чого запис про право власності скасовано.

Виведення ліквідних активів з «ВіЕйБі Банку» зменшує шанси задоволення вимог його кредиторів. До речі, кредитором третьої черги є Фонд гарантування вкладів, який забезпечив банк сумою в 7,2 млрд грн для виплати гарантованого відшкодування його вкладникам.

У зв’язку з виявленими злочинними діями колишнього власника, якими банку заподіяно шкоду, уповноважена особа Фонду гарантування звернулась до правоохоронних органів із заявою про вчинення злочинів (розкрадання коштів банку в особливо великих розмірах, легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом тощо).

За результатами розслідування Головним слідчим управлінням МВС України Максимову С.В. (який є громадянином Росії та Ізраїлю) було повідомлено про підозру у вчиненні низки особливо важких злочинів. Досудовим слідством встановлено, що екс-президент банку за попередньою змовою з іншими особами заволоділи грошовими коштами «ВіЕйБі Банку» в особливо великих розмірах, шляхом видачі фіктивних кредитів на підконтрольні йому підприємства. Отримані кошти, внаслідок низки фіктивних операцій, переводились на інші підконтрольні фірми і осіли на особистих рахунках С. Максимова, чи підконтрольних йому осіб.

Для нього суд обирав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. У зв’язку із не встановленням місця знаходження підозрюваного, С. Максимов оголошений у міжнародний розшук.

Проте, на початку 2017 року кримінальне провадження за підозрою С. Максимова у розкраданні коштів банку було закрито. «ВіЕйБі Банк», який у провадженні має статус потерпілого, не погодився із цим рішенням. За скаргою уповноваженої особи Фонду гарантування незаконні рішення слідчого та прокурора були скасовані судом. Зараз слідство у цій справі відновлено.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.