Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Либо мы осуществляем наши мечты, либо мы помогаем другим осуществлять их мечты"
Финансы

 


Нормативно-законодательная база
Правление Нацбанка снова изменило распределение вертикалей подчинения
11.12.20

Національний банк продовжує удосконалювати власні процеси та організаційну структуру, повідомила прес-служба регулятора. Так, у Національному банку відбулося часткове оновлення розподілу вертикалей підпорядкування з метою забезпечення пропорційного управлінського навантаження та функціонального принципу розподілу повноважень між членами Правління Національного банку.

Відтепер Голові Національного банку підпорядковується менша кількість підрозділів. 

Зокрема, вирішено розділити функції методології
материалы в тему:
регулювання діяльності та нагляду за банками та небанківськими установами між різними вертикалями підпорядкування. 

"Таке рішення дасть можливість забезпечити більш результативне супроводження законодавчих змін на небанківському фінансовому ринку, які готуються в тісних консультаціях з міжнародними партнерами та мають визначити нові правила його регулювання. Також це дозволить продовжити посилений контроль за небанківським сегментом, який перебуває в процесі стрімкого реформування", - вважають в НБУ.

Подальший розвиток банківського сектору відбуватиметься у напрямі, окресленому нормами законопроєкту №4367, що передбачає удосконалення корпоративного управління у банках. Ухваленню рішення про перерозподіл вертикалей підпорядкування передували консультації з міжнародними партнерами.

Які основні зміни відбулись?

Вертикаль “Пруденційний нагляд та загальні питання” розділено на дві вертикалі “Пруденційний нагляд” та “Загальний блок”.

До вертикалі “Загальний блок”, що залишилася під контролем Голови НБУ, відносяться такі підрозділи: Департамент безпеки, Департамент персоналу, Юридичний департамент, Департамент внутрішнього аудиту, Департамент комунікацій, Управління фінансових та операційних ризиків, Офіс правління НБУ, Секретаріат Ради НБУ, Управління захисту прав споживачів фінансових послуг, Відділ режимно-секретної роботи, Відділ з питань запобігання та виявлення корупції.

До вертикалі “Пруденційний нагляд” тепер належать такі структурні підрозділи: Департамент банківського нагляду, Департамент виїзних перевірок, Департамент ліцензування, Департамент нагляду за ринком небанківських послуг, Департамент фінансового моніторингу.

Керувати цією вертикаллю Правління Національного банку довірило досвідченому професіоналу Ярославу Матузці. Його значний юридичний досвід дозволить підвищити ефективність ухвалення рішень центрального банку з метою мінімізації ризиків судових позовів і посилити позиції регулятора у напрямку правового та судового захисту.

Фінансово-адміністративний та операційний блок від сьогодні підпорядковується першому заступнику Голови НБУ Катерині Рожковій. До складу цього блоку також тепер віднесений Департамент з управління діяльністю Корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку.

До вертикалі “Монетарна стабільність”, керівництво якою здійснює Дмитро Сологуб, приєднано Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ.

До вертикалі “Ринкові операції”, яка залишається під управлінням Юрія Гелетія, приєднаний Департамент методології регулювання діяльності банків.

У вертикалі “Платіжні системи та готівковий обіг” підпорядкування структурних підрозділів не змінилось.

  • 20 жовтня правління НБУ позбавило Рожкову повноважень з регулювання банківської сфери, які перейшли до глави Нацбанку Кирила Шевченка. Також регулятор змінив вертикаль підпорядкування і розподілу окремих структурних підрозділів НБУ і розподіл вертикалей підпорядкування між членами правління.
  • Раніше, 2 жовтня, Рада НБУ оголосила догану і висловила недовіру Рожковій і Сологубу нібито за порушення розпорядчих актів регулятора, кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ, порушення вимог КЗпП України. Через їхні висловлювання у ЗМІ Шевченко звинуватив заступників в порушенні політики "єдиного голосу".
  • Рожкова назвала це "перемогою минулого над майбутнім" і вважає це загрозою незалежності НБУ. Сологуб зазначив, що отримав догану вперше за 20 років професійної діяльності "за професійні та неупереджені комунікації".
  • МВФ, США і Євросоюз висловили стурбованість внутрішнім конфліктом в Нацбанку України.

Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.