Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Если ты пришел на место, где нет лидера, стань лидером"
Финансы

 


Депозиты
Средства из "Инвестбанка" выводились через кредиты фиктивных компаний - ФГВФЛ
26.12.18

Аналіз фінансових операцій неплатоспроможного ПАТ «КБ «ІНВЕСТБАНК», проведений уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів, показав, що близько 200 млн грн було виведено із банку шляхом надання кредитів підприємствам з ознаками фіктивності. Крім того, банком укладалися численні страхові договори з «фіктивною» страховою компанією та проводилися закупівлі консультаційних послуг, єдиним підтвердженням надання яких стали акти прийому-передачі із зазначенням сум, але без дати. На сьогодні за рахунок коштів, одержаних Фондом
материалы в тему:
26.08.20
Спасти рядового застройщика и 13 000 инвесторов: история банка "Аркада" и три сценария

16.09.20
Без права на защиту: что ждет пострадавших строительных и пенсионных инвесторов "Аркады"

23.02.22
Кредиторы банков-банкротов получили в январе более 74 млн грн - ФГВФЛ

03.04.22
ВР ухвалила закон про підвищення гарантованої суми за вкладами та повне відшкодування коштів вкладникам на період воєнного стану - ФГВФО

02.09.21
Российских страховщиков хотят скрестить с НПФ: кто от этого выиграет
гарантування вкладів у результаті ліквідації та продажу майна,  із заявлених кредиторами вимог на загальну суму 206,58 млн грн погашено лише 5,79 млн грн.

Національний банк України визнав ПАТ «КБ «ІНВЕСТБАНК» неплатоспроможним 15 грудня 2016 року через те, що його акціонери не вжили достатніх заходів для приведення розміру статутного капіталу банку у відповідність до вимог законодавства в 120 млн грн. Тимчасову адміністрацію в ПАТ «КБ «ІНВЕСТБАНК» Фонд гарантування вкладів здійснював протягом місяця, а з 13 січня 2017 року триває його ліквідація. Ліквідаційну масу ПАТ «КБ «ІНВЕСТБАНК» затверджено рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів станом на 13.07.2017 року. Балансова вартість активів, включених до неї, становить 445,01 млн грн. Оціночна вартість активів, що була визначена незалежними оцінювачами, більше ніж удвічі нижча від суми, зазначеної у бухгалтерській документації. Більше 80% обсягу ліквідаційної маси - кредитний портфель юридичних осіб, оціночна вартість якого майже у чотири рази менша, ніж «на папері».

Під час здійснення тимчасової адміністрації уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів виявлено, що ПАТ «КБ «ІНВЕСТБАНК» було видано низку кредитів підприємствам, які мають ознаки фіктивності, оскільки  всі вони мають невеликі обороти,  незначний статутний капітал та не мають активів. У забезпечення кредитних договорів передані неліквідні земельні ділянки сільськогосподарського призначення на території Бориспільського району Київської області, оцінка яких є значно завищеною. Всі ці підприємства пов’язані між собою, про що свідчать договори переведення боргу з одного підприємства на інше, співпраця з однаковими партнерами та контрагентами і забезпечення кредиту однаковими майновими поручителями. Показники кожного з підприємств ще на момент звернення до ПАТ «КБ «ІНВЕСТБАНК» з клопотанням про надання кредиту свідчили про їх неспроможність погашати заборгованість, проте це не зупинило кредитний комітет банку. Одному із ТОВ, наприклад,  було надано кредит, що у 13 разів перевищував річний оборот його грошових коштів. Ще одному підприємству, у штаті якого працює лише одна особа, було відкрито відновлювану кредитну лінію у розмірі 400 000 дол. США. Загальна заборгованість таких підприємств перед ПАТ «КБ «ІНВЕСТБАНК» становить близько 200 млн грн.

Також було виявлено, що уже після віднесення регулятором ПАТ «ІНВЕСТБАНК» до категорії проблемних (21.06.2016) його посадовими особами було укладено 11 договорів добровільного страхування майна та страхування відповідальності перед третіми особами з ТДВ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ДОМІНАНТ». Під час тимчасової адміністрації уповноважена особа Фонду гарантування вкладів звернулася до страхової компанії з вимогою про припинення цих сумнівних договорів та повернення сплачених коштів, однак компанія на той час уже фактично зникла. Її посадові особи не відповідали на телефонні дзвінки та письмову кореспонденцію, що вказує на те, що страхова компанія є «фіктивним утворенням» та використовувалася з метою виведення з банку більше ніж півмільйона гривень. Крім того, майже 2 млн грн було виведено з банку шляхом укладання договорів про надання консультаційних послуг з фізичними особами-підприємцями. Відповідно до умов цих договорів банку нібито було надано послуги із залучення клієнтів-юридичних осіб, аналізу ринку для відкриття відділень, розробки стратегії розвитку тощо, однак єдиним підтвердженням цих послуг є акти прийому-передачі без дати. Жодних звітів, детальних пояснень чи документальних підтверджень про надані послуги у банку не виявлено.

Нагадаємо, що загальна сума акцептованих вимог кредиторів ПАТ «ІНВЕСТБАНК» становить 206,58 млн грн. Вкладникам банку станом на 1 грудня 2018 року виплачено 90,2 млн грн, що становить 96,7% від суми зобов’язань перед ними.

Інформацію про схеми виведення активів, виявлені в інших банках, можна переглянути на сайті Фонду.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.