Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Никогда не отказывайте другим быть успешными"
Финансы

 


Депозиты
Верховный суд отменил решения судов низших инстанций о неправомерности ликвидации банка "Киевская Русь"
14.11.18

Другого листопада 2018 року Верховний Суд прийняв постанову у справі щодо правомірності прийняття рішення про виведення з ринку ПАТ «Банк «Київська Русь», якою частково задовольнив заяву Національного банку України про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України від 08 червня 2017 року. Тим самим скасовано постанови Київського апеляційного адміністративного суду та Вищого адміністративного суду України від 08 червня 2017 року, якими на вимогу мажоритарного акціонера банку були визнані протиправними постанови НБУ про визнання неплатоспроможним та ліквідацію ПАТ «Банк «Київська Русь». Саму ж справу (№ 826/22323/15) передано на новий розгляд до Шостого апеляційного адміністративного суду.

материалы в тему:
19.10.21
Выплаты гарантированного возмещения вкладчикам неплатежеспособных банков составили в сентябре 353,6 млн грн

28.11.18
Российский исход: почему ВТБ Банк покинул рынок

26.08.20
Спасти рядового застройщика и 13 000 инвесторов: история банка "Аркада" и три сценария

18.02.22
Верховный суд окончательно подтвердил законность вывода с рынка неплатежеспособного банка "Капитал"

08.12.21
В Фонде гарантирования вкладов назвали ТОП-3 переломных судебных решений года
На даний час Національним банком України та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб очікується розгляд вищевказаної справи в апеляційному суді, під час здійснення якого судом апеляційної інстанції мають бути враховані всі зроблені Верховним Судом висновки.

Так, рішенням Верховного Суду також констатовано право Національного банку приймати рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних у будь-який момент, але не пізніше 180 днів після віднесення банку до категорії проблемних. Це положення Закону України «Про банки і банківську діяльність» та його хибна трактовка судами використовувалось як підстава для скасування рішень НБУ та Фонду щодо запровадження процедур тимчасової адміністрації у переважній більшості спорів цієї категорії.

Вказана правова позиція Верховного Суду, на якій тривалий час наполягали та  яку обґрунтовували юристи Фонду гарантування та Національного банку України, дозволяє сподіватись на розв’язання проблеми щодо відновлення повноцінного контролю над неплатоспроможними банками, рішення щодо виведення з ринку яких були скасовані судами саме з цих підстав. Зрештою, це дає надію на те, що кредитори таких банків таки отримають відшкодування за рахунок реалізації активів, включених до їх ліквідаційної маси.   

Як відомо, 19 березня 2015 року постановою Правління Національного банку Україні № 190 у зв’язку з неспроможністю учасників/акціонерів ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ» забезпечити капіталізацією ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ» було віднесено до категорії неплатоспроможних. Постановою Правління Національного банку України від 16.07.2015р. № 460 було відкликано банківську ліцензію ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ». Не погоджуючись із постановленими НБУ рішеннями мажоритарний акціонер банку оскаржив їх в судовому порядку.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.