Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Бедность – не смерть от голода, а жизнь в серой повседневности"
Страхование

 


Обзор рынка страхования
Нацкомфинуслуг отчиталась о выполнении программы развития финсектора до 2020 года
04.03.19

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, відповідно до Порядку організації діяльності Цільової команди з упровадження реформ фінансового сектору України», затвердженого наказом Голови Національного банку від 18.03.2015 № 53-од та з метою забезпечення належного рівня підзвітності перед суспільством публікує Звіт про
материалы в тему:
виконання Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року (далі – Комплексна програма) за 2018 рік.

Звіт містить інформацію про стан виконання реформ у фінансовому секторі відповідно до Комплексної програми (у редакції розпорядження Нацкомфінпослуг від 24.05.2018 № 777) та діяльність Цільової команди з упровадження реформ фінансового сектору, яка виконує координаційну роль та здійснює щомісячний моніторинг стану реалізації заходів Комплексної програми.

Головною метою Комплексної програми є створення фінансової системи, що здатна забезпечувати сталий економічний розвиток за рахунок ефективного перерозподілу фінансових ресурсів в економіці на основі розбудови повноцінного ринкового конкурентоспроможного середовища згідно зі стандартами ЄС.

Згідно з проведеним аналізом стану виконання проектів з портфелю Комплексної програми, яка містить понад 240 окремих дій з реформування фінансового сектору, розподілених за 49 заходами, переважна більшість проектів (близько двох третин) знаходиться в активній стадії реалізації, що передбачає розроблення, прийняття та імплементацію законодавчих та нормативно-правових актів.

Переважна більшість ключових показників ефективності виконання Комплексної програми також свідчить про наближення до досягнення цільових показників. Зокрема, спостерігається зростання частки прийнятих активів у загальних активах страховиків. Також станом на 30.09.2018 у порівнянні до аналогічного періоду минулого року продовжилися тенденції щодо зростання активів недержавних пенсійних фондів (на 13,9%), кредитних спілок (на 8,7%), страхових компаній (на 4,7%), ломбардів (на 16%). Обсяги небанківських фінансових послуг за 9 місяців 2018 загалом також мали тенденції росту. З метою прогресу у структурних реформах на ринках небанківських фінансових послуг Нацкомфінпослуг продовжуватиме роботу щодо розроблення та прийняття необхідних законодавчих актів, спрямованих на впровадження необхідних передумов для розвитку цих ринків згідно з Комплексною програмою.

У 2019 році Національний банк України спільно з основними стейкхолдерами (НКЦПФР, НКФП, ФГВФО) продовжуватиме реалізацію комплексних проектів з реформування фінансового сектору, а також планує розпочати роботу над новим стратегічним документом реформування фінансового сектору до 2025 року.

Довідково

Комплексна програма розвитку фінансового сектору України до 2020 року

Національна рада реформ підтримала та схвалила Комплексну програму розвитку фінансового сектору України до 2020 року 15 травня 2015 року. Вона була затверджена постановою Правління Національного банку України від 18 червня 2015 року № 391, а також відповідними рішеннями інших регуляторів фінансового ринку (рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30 червня 2015 року № 931 та розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 11 червня 2015 року № 1367).

Документ був вперше оновлений фінансовими регуляторами в січні 2017 року, друге його оновлення відбулося в травні 2018 р. Оновлена Комплексна програма приділяє увагу таким напрямам, як розвиток інфраструктури платіжного ринку України, розвиток та регулювання діяльності Fintech-компаній та краудфандингу, розробка національної стратегії підвищення рівня фінансової обізнаності та ін.

Основна мета Комплексної програми – розбудова в Україні повноцінного, дієвого та ефективного фінансового ринку, збалансування всіх його сегментів, розбудова інфраструктури та зміцнення стійкості до загроз.

Комплексна програма розроблена Національним банком України разом з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, представниками Міністерства фінансів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, професійних асоціацій (НАБУ, УФУ тощо), експертами фінансового ринку, керівниками депутатських фракцій Верховної Ради України.

Документ відповідає вимогам Стратегії сталого розвитку "Україна – 2020", Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Меморандуму про співпрацю з Міжнародним валютним фондом, Угоди про коаліцію депутатських фракцій "Європейська Україна" тощо.

У Комплексній програмі викладені стратегічні напрями розвитку фінансового сектору, основні принципи бачення майбутнього, етапи реалізації реформи. Заходи Комплексної програми здійснюються за трьома ключовими напрямами:

А. - забезпечення фінансової стабільності та динамічного розвитку фінансового сектору;

В. - розбудова інституційної спроможності регуляторів фінансового ринку;

С. - захист прав споживачів та інвесторів фінансового сектору.

Усього Комплексна програма містить понад 60 проектів, які реалізуються за міжнародними принципами проектного менеджменту. Таким чином, реалізація Комплексної програми має три етапи:

І етап – вирішення проблем минулого та оздоровлення фінансового сектору (2014 – 2016 роки);

ІІ етап – закладення фундаменту для розвитку системи (2015 – 2017 роки);

ІІІ етап – реалізація заходів, спрямованих на розвиток фінансової системи (2017 – 2020 роки).


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.