Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Без маленького риска не получишь большой прибыли"
Страхование

 


Cоциальное страхование
В Фонде соцстрахования признали проблемы с финансированием, приводящие к задержке выплаты больничных
17.03.21

Фонд соціального страхування визнав наявність затримки з виплатами лікарняних та декретних коштів. Про це йдеться в повідомленні Фонду.

"Ми робимо все можливе, аби ви отримали допомогу якнайшвидше, однак сьогодні є затримки в строках фінансування", – зазначили у ФССУ.

Тривалість затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду.

На сьогодні затримка складає 21 робочий день (1,8 млрд грн). Також не профінансовані заяви-розрахунки на суму 0,8 млрд грн, термін оплати яких складає 10 робочих днів відповідно до
материалы в тему:
законодавства.

Доходів Фонду зараз не вистачає на покриття усіх прийнятих на фінансування допомог та виплат.

Ще в листопаді 2020 року Фонд фінансував лікарняні і декретні упродовж одного робочого дня після отримання заяви-розрахунку від роботодавця (замість 10 робочих днів, визначених законодавством). Усі операції були оптимізовані та прискорені, аби в період пандемії забезпечити максимальну оперативність у наданні допомог.

Але в грудні через різке зростання видатків сформувалася заборгованість по виплатам.

Додаткове фінансове навантаження виникло через пандемію – суттєво зросли видатки за лікарняними, також на Фонд було покладено фінансування самоізоляції українських працівників, страхові виплати медикам тощо.

Для порівняння, у грудні 2020 року Фонд прийняв на оплату лікарняні на суму 2,4 млрд грн, це на 1,5 млрд грн більше, ніж у грудні 2019-го (0,9 млрд грн).

Попри те, що з початку 2021 року щомісячні надходження до бюджету Фонду покривають видатки за той же період, накопичена наприкінці минулого року заборгованість призвела до затримки у виплатах.

Як формується бюджет Фонду соцстрахування

Бюджет Фонду – це частка від єдиного соцвнеску, який щомісяця сплачують роботодавці за громадян (або самі громадяни).

Від усієї суми зібраного ЄСВ до Фонду направляється 9,5727%.

Після сплати ЄСВ роботодавцями, ці кошти надходять на рахунок Фонду – і одразу направляються на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат:

  • допомог з тимчасової непрацездатності (лікарняні);
  • допомог вагітним та породіллям;
  • допомог на поховання;
  • щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві тощо.

Затримки з виплатами пов’язані не лише з різким ростом видатків через пандемію, а й зі зволіканням у подачі заяв-розрахунків.

Фонд здійснює фінансування на підставі отриманої від роботодавця заяви-розрахунку, тобто саме від дати її подачі залежить дата виплати.

Важливо не втрачати зв'язок зі своїм роботодавцем, бухгалтером та комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства. Заяви-розрахунки мають подаватися роботодавцями до Фонду якомога оперативніше.

Як можна слідкувати за станом оплати лікарняного

Дізнатись дату прийняття Фондом заяви-розрахунку на виплату тій чи іншій особі коштів можна на своєму підприємстві, або у робочому органі виконавчої дирекції Фонду, де зареєстрований роботодавець.

Для цього необхідно назвати свій ідентифікаційний код.

Контакти усіх робочих органів можна знайти на сайті ФССУ: https://bit.ly/3eEIbV7, а номери гарячих ліній обласних управлінь тут: https://bit.ly/3cwoNHf

Знаючи дату подання заяви-розрахунку, можна слідкувати за виплатами онлайн у Telegram-каналі ФССУ: t.me/socialfund, де в оперативному режимі оновлюється інформація щодо сум і дат, за які Фондом профінансовано матеріальне забезпечення і страхові виплати. Інформація оновлюється за тегом #фінансування_оперативно.

Важливо розуміти, що Фонд перераховує кошти для виплати допомоги на рахунок роботодавця, який, у свою чергу, здійснює виплати своїм працівникам. Зазвичай банківські операції займають декілька робочих днів.

Аби точно дізнатись, чи кошти вже перераховано роботодавцю, Фонд запровадив додаткову звітність за тегом #фінансування_страхувальників – інформація оновлюється у розрізі регіонів і означає, що кошти за заявами-розрахунками, поданими по наведену дату, вже знаходяться на рахунку роботодавця.

Він має виплатити їх працівникам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати зарплати, або одразу після надходження коштів від ФССУ.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.