Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
В шаге от доверия. Что изменится для клиентов на рынке страховых услуг

Если для европейцев страховать свое имущество, жизнь или здоровье так же естественно, как дышать, то в Украине ситуация другая. Доверять страховщикам граждане все еще не спешат, выбирая из всего разнообразия страховых услуг преимущественно медицинское или автострахование. Новый закон о страховании коренным образом меняет рынок страховых услуг. Какие перспективы он открывает для потребителей и станут ли украинцы больше доверять страховщикам?

Ольга Шумик: директор Департамента методологии регулирования деятельности небанковских финансовых учреждений НБУ
Правило успеха
"Победитель быстро принимает решение и придерживается его"
Страхование

 


Нормативно-законодательная база
Нацкомфинуслуг разъяснила вопросы применения закона о бухучете и финотчетности
01.04.19

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, з метою дотримання учасниками ринків фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг) вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон) звертає увагу на наступне.

До підприємств, що становлять суспільний інтерес, віднесено підприємства — емітенти цінних паперів, цінні папери яких допущені до біржових торгів, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи (крім
материалы в тему:
інших фінансових установ та недержавних пенсійних фондів, що належать до мікропідприємств та малих підприємств) та підприємства, які відповідно до цього Закону належать до великих підприємств.

Отже, до підприємств, що становлять суспільний інтерес, на ринках фінансових послуг, нагляд за якими здійснює Нацкомфінпослуг, відносяться страховики (незалежно від категорії підприємства), недержавні пенсійні фонди та інші фінансові установи, віднесені до категорії великих та середніх підприємств.

В статті 2 Закону визначено такі показники, які використовуються для віднесення підприємств до відповідної категорії (мікропідприємства, малі, середні або великі), як балансова вартість активів, чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та середня кількість працівників. При цьому зазначені показники визначаються на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному.

З метою забезпечення дотримання учасниками ринку фінансових послуг Закону, слід зазначити, що показникбалансова вартість активів відображається у рядку 1300 Балансу (Звіту про фінансовий стан), чистий дохід від реалізації продукції – у рядку 2000 звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), форми яких встановлені наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 № 73 «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»», середня кількість працівників – обчислюється відповідно до наказу Державної служби статистики України від 28.09.2005 № 286 «Про затвердження Інструкції зі статистики кількості працівників».

Суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність з особливостями, визначеними спеціальними законами, і до діяльності яких неможливо застосувати показники, визначені Законом, для віднесення до відповідної категорії підприємств, зокрема недержавні пенсійні фонди, є такими, що не підпадають під ознаки підприємств, що становлять суспільний інтерес.

Наголошуємо, що суб’єкт господарювання самостійно визначає категорію підприємств, до якої він має бути віднесений, за результатами річної фінансової звітності за рік, що передує звітному.

При цьому слід враховувати, що в залежності від категорії підприємства для цілей цього Закону, встановлено особливості щодо складання, подання та оприлюднення фінансової звітності, перелік додаткових документів, що подаються разом з цією звітністю, зокрема звіт про управління або консолідований звіт про управління, та вимоги до формування бухгалтерської служби такого підприємства.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финтех
Аграрная сфера
Чемпионат по страхованию
Страховые объединения
Интересное в страховании
Страхование жизни
Автострахование
Медицинское страхование
Страхование рисков
Агрострахование
Страхование имущества
Страхование туристов
Страхование и банки
Мошенничество в страховании
Пенсионные фонды
Обзор рынка страхования
Мнение профессионала
Интервью
Руководители: о личном
Подкасты
Исследование
Перестрахование
Страховые брокеры
Страховые компании
Слияния и поглощения компаний

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.