Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Цели должны быть ясными, простыми и записанными на бумаге. Если они не записаны на бумаге и их каждый день пересматриваешь - это не цели. Это пожелания" Роберт Кийосаки
Финансы

 


Нормативно-законодательная база
НБУ установил критерии для банков, в которых могут открывать валютные счета центральный депозитарий и клиринговые учреждения
09.12.21

Національний банк встановив критерії для банків, зокрема іноземних, у яких Центральний депозитарій цінних паперів (далі – Центральний депозитарій) та клірингові установи мають право відкривати рахунки в іноземній валюті.

З 9 грудня Центральний депозитарій для виконання низки операцій в іноземній валюті, передбачених законодавством України, зможе використовувати валютні рахунки в банках, що відповідають його внутрішнім вимогам щодо оцінки ризиків, а також встановленим Національним банком критеріям.

Для банків України – це наявність довгострокового кредитного рейтингу за
материалы в тему:
міжнародною шкалою за зобов’язаннями в іноземній валюті, встановленого рейтинговими агентствами “Standard & Poor's”, “Fitch Ratings” або “Moody's Investors Service” на рівні, не нижчому від довгострокового кредитного рейтингу держави за зобов’язаннями в іноземній валюті, визначеного відповідним агентством на момент відкриття рахунку.

Із переліку банків, у яких Центральний депозитарій має право відкривати рахунки в іноземній валюті, виключаються такі, у статутному капіталі яких не менше ніж 75% акцій належать особам, місцезнаходження або реєстрації яких, зокрема: віднесені Кабінетом Міністрів до переліку офшорних зон; визнані Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом; не виконують чи неналежним чином виконують міжнародні рекомендації у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення.

З відповідного переліку також виключаються банки, що порушували установлені Національним банком економічні нормативи два та більше разів впродовж останніх трьох місяців до моменту відкриття рахунку;

Для іноземних банків – це наявність мінімального довгострокового кредитного рейтингу за міжнародною шкалою, визначеною “Standard & Poor's”, “Fitch Ratings” або “Moody's Investors Service”, або не нижчого за рівень "ВВВ" – за класифікацією “Standard & Poor's” або “Moody's Investors Service”.

Водночас Центральний депозитарій не матиме права відкривати рахунки у валюті у банках, держава реєстрації яких, зокрема: віднесена Кабінетом Міністрів до переліку офшорних зон; визнана Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом; не виконує чи неналежним чином виконує міжнародні рекомендації у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення.

Крім того, з 9 грудня клірингові установи та Центральний депозитарій для здійснення розрахунків у внутрішній системі обліку особи, що провадить клірингову діяльність, організації проведення розрахунків та діяльності центрального контрагента матимуть право використовувати валютні рахунки в іноземних банках, які відповідають їх внутрішнім вимогам, а також наведеним вище критеріям для іноземних банків. Центральний депозитарій та клірингові установи зможуть використовувати рахунки в різних банках, зокрема іноземних, з метою зниження ризиків.

Національний банк також визначив, що у разі, якщо банк перестане відповідати наведеним критеріям, Центральний депозитарій та клірингові установи мають впродовж шести місяців припинити використання рахунку, відкритого в такому банку.

Зазначені норми затверджені постановою Правління Національного банку України від 7 грудня 2021 року №137 "Про встановлення Національним банком України критеріїв для банків, у яких мають право відкривати рахунки в іноземній валюті Центральний депозитарій цінних паперів та клірингові установи відповідно до вимог законодавства". Документ набирає чинності з 9 грудня 2021 року.

Відповідні критерії були розроблені з метою гармонізації нормативно-правових актів Національного банку із: законом №1587-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи”, прийнятого Верховною Радою 30 червня 2021 року (набрав чинності з 5 серпня 2021 року); законом №738-Х "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів" прийнятого Верховною Радою 19 червня 2020 року (основні положення набрали чинності з 1 липня 2021 року).

Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.