Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Многие люди начинают заниматься своим здоровьем тогда, когда от него уже ничего не осталось"
Финансы

 


Депозиты
Пострадавшим в схеме с участием банка "Михайловский" клиентам финкомпаний выплачено по решениям судов 69 млн грн - ФГВФЛ
26.12.18

На початок грудня 2018 року понад 29 тис вкладникам та клієнтам ПАТ «Банк Михайлівський» було виплачено понад 2 415 млн грн гарантованого відшкодування. Із них близько 10 тис. осіб отримали право на відшкодування відповідно до норм Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг», яким було внесено зміни до Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних
материалы в тему:
20.02.19
Куда делись деньги банка "Михайловский", или Почему важно читать мелкий шрифт в банковских договорах

03.04.22
ВР ухвалила закон про підвищення гарантованої суми за вкладами та повне відшкодування коштів вкладникам на період воєнного стану - ФГВФО

26.08.20
Спасти рядового застройщика и 13 000 инвесторов: история банка "Аркада" и три сценария

28.11.18
Российский исход: почему ВТБ Банк покинул рынок

16.09.20
Без права на защиту: что ждет пострадавших строительных и пенсионных инвесторов "Аркады"
осіб» та прирівняно  до поняття «вклад» кошти, залучені від фізичної особи як позика або вклад до небанківської фінансової установи через банк, що виступив повіреним за відповідним договором.

Таким чином, клієнти, які уклали так звані тристоронні договори із фінансовими компаніями ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» (ІРЦ) та ТОВ «Кредитно-інвестиційний центр» (КІЦ), у яких банк виступав «повіреним», та звернулися із відповідними заявами до банку та Фонду гарантування, отримують відшкодування за вкладами у межах гарантованої суми 200 тис грн.  

У той же час напередодні запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ «Банк Михайлівський», у момент, коли вже діяли обмеження Національного банку щодо можливості залучення коштів від клієнтів, керівництвом банку було організовано схему із залучення коштів від громадян на рахунки афілійованих фінкомпаній ІРЦ та КІЦ. При цьому такі двосторонні договори, попри те, що заключалися у відділеннях банку, укладалися напряму між фінкомпаніями та клієнтами без залучення ПАТ «Банк Михайлівський» навіть як повіреного. Ці кошти відразу перераховувались в інші банки, або використовувались на фінансування витрат вказаних компаній. Фактично у переддень введення тимчасової адміністрації у банк, згадувані фінансові компанії нібито достроково повернули кошти на рахунки клієнтів, відкриті у ПАТ «Банк Михайлівський». При цьому усі «повернення» і «перерахунки» фактично виявились лише записами у бухгалтерських документах, без внесення реальних коштів.       

На сьогодні Фонд гарантування, керуючись у своїй діяльності винятково нормами чинного законодавства, не має правових підстав виплачувати ці кошти клієнтам фінкомпаній у рамках системи гарантування. Єдиною законною підставою для виплати Фондом гарантування цих коштів клієнтам фінкомпаній можуть бути прийняті рішення судів.

Станом на початок грудня право на відшкодування за рішеннями суду, які набрали законної сили, отримали 776 фізичні особи на загальну суму 68,7 млн грн. Крім того, на сьогодні в судах перебуває 1208 справ.  

Фонд гарантування солідарний з ошуканими клієнтами ПАТ «Банк Михайлівський», що втрачені кошти мають бути повернуті, але винятково у законний спосіб – стягнуті із тих осіб, які їх привласнили. З цією метою Фондом було подано до правоохоронних органів 13 заяв про вчинення кримінальних правопорушень, із них 7 заяв – щодо посадових осіб банку.

Прокуратурою міста Києва за результатами досудового розслідування у кримінальному провадженні від 01.03.2017 складено обвинувальний акт відносно колишніх керівників банку та членів кредитного комітету, а 20.11.2018 обвинувальний акт щодо вказаних осіб направлено до суду.

Загалом за заявами ПАТ «Банк Михайлівський» та Фонду гарантування про кримінальні правопорушення, які вчинені колишніми посадовими особами та власником банку до правоохоронних органів, розпочато пʼять кримінальних проваджень, які об’єднано в одне провадження з присвоєнням єдиного реєстраційного номеру. У рамках провадження, зокрема, повідомлено про підозру колишньому голові правління ПАТ «Банк Михайлівський», заочно повідомлено про підозру колишньому виконувачу обов’язків голови правління ПАТ «Банк Михайлівський».

Крім того, повідомлено про підозру колишньому директору ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» та директору ТОВ «Кредитно - інвестиційний центр».

Нагадаємо, на підставі рішення Національного банку України від 23 травня 2016 року № 14/БТ «Про віднесення ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» до категорії неплатоспроможних» виконавчою дирекцією Фонду прийнято рішення від 23 травня 2016 року  № 812 «Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» та делегування повноважень тимчасового адміністратора банку». Ліквідацію банку було розпочато з 13 липня 2016 року.

Загальна сума акцентованих вимог кредиторів банку становить 2 747,3 млн грн, із яких погашено – 49,45 млн грн.


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.