Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Победитель идет с большей охотой на риск, чем на удовлетворяющий его минимум"
Финансы

 


Нормативно-законодательная база
Нацбанк не будет подавать прогноз обменного курса к госбюджету после изменений в закон про НБУ
05.11.21

Національний банк більше не надаватиме прогноз обмінного курсу до держбюджету після схвалення змін до закону про НБУ. Про це розповів директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський.

Відповідний законопроєкт №5853 наразі перебуває на підписі у президента Володимира Зеленського.

«Існування вимоги про надання курсового прогнозу НБУ для цілей бюджетного планування створює ризики хибного її сприйняття як «планового курсу в бюджеті», - зазначив Лепушинський.

Він пояснив, що ані плану з обмінного курса, ані відповідального за
материалы в тему:
його реалізацію не існує. «За формування курсу гривні відповідають виключно ринкові сили: баланс між попитом і пропозицією. А НБУ виходить на валютний ринок лише для купівлі валюти для поповнення міжнародних резервів України (за умови сприятливої ситуації) та для згладжування різких рухів обмінного курсу», - зауважив Лепушинський.

Тому вилучення цієї норми із закону повністю узгоджується з режимом плаваючого курсоутворення, який діє в Україні. Натомість передбачається, що НБУ та уряд і надалі проводитимуть взаємні консультації, зокрема щодо прогнозу основних макроекономічних показників, включаючи показники обмінного курсу.

Лепушинський наголосив, що обмінний курс – це невід’ємний складник будь-якого макроекономічного прогнозу, який зокрема міститься в урядовому прогнозі, що використовується для підготовки проєкту держбюджету.

«Зважаючи на те, що прогнози Мінекономіки та НБУ відрізняються, враховуючи їх різні цілі, норма щодо надання конкретного прогнозу обмінного курсу з макроекономічного прогнозу НБУ була непотрібною», - пояснив він.

19 жовтня Верховна Рада схвалила законопроєкт №5853, який вносить зміни до Бюджетного кодексу щодо інформації, яка подається НБУ для складання Бюджетної декларації. Зокрема Нацбанк до 1 березня щороку надає інформацію подає президенту, парламенту та уряду про орієнтовний прогноз щодо обмінного курсу та частини прибутку до розподілу, яка підлягатиме перерахуванню до держбюджету. Після схвалення змін НБУ більше не надаватиме такий прогноз.


Finclub.net




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.